MAASVALLEI ook voor de wandelaar

Nu de grindwinning in en naast de schoot van Moeder Maas bijna ten einde loopt, is het heerlijk verpozen in het steeds mooier wordende Rivierpark Maasvallei. In beide Limburgen krijgt hier nieuwe natuur alle ruimte, zoals ook de rivier de ruimte krijgt.


Niet alleen fietsers weten de vlakke routes op beide oevers van de Grensmaas en masse te vinden. Ook wandelaars zoeken steeds vaker de Maasdijken en de paden op langs de grindgaten, waar steeds meer watervogels zich thuis voelen. Lekker vlak wandelen en geen moment saai.

Wij starten in de Berger Maasstraat in Berg nabij het veer. Eerst wandelen we langs wegen en over paden in Nederlands-Limburg. Volgen blauw richting Obbicht en Grevenbicht met links van ons de Grensmaas. In Nattenhoven slaan we bij een café en een wegkruis linksaf en volgen de soms drukke Bergerstraat naar Obbicht. Helaas is het pad op de dijk (nog) niet opengesteld.

Eenmaal in Obbicht wordt die straat omgedoopt in Kasteelweg. Dat is ongeveer daar waar we het kasteel van Obbicht passeren. Een plaatje, dit laatbarokke landhuis, gebouwd in 1780. Een zeer fraai ensemble, zeker met die mooie oprijlaan en de poort ervoor.

In Obbicht slaan we linksaf de Maasstraat in en vanaf het Monument voor de Overtocht volgen we groen grotendeels over het fietspad op de Maasdijk. In de nacht van 5 op 6 oktober 1568 steekt een enorm leger - 23.000 soldaten te voet en 9.000 ruiters - onder leiding van Willem van Oranje hier de Maas over. Hij komt uit Duitsland en wil bij Brussel de strijd aangaan met de Spaanse troepen van hertog Alva. De overtocht naar Stokkem lukt, maar de veldslag mislukt jammerlijk. 

Over de dijk wandelend zien we aan de overkant, de Belgische kant, een kudde wilde paarden langs de Maasoever lopen. Wij wandelen nog een tijdje verder totdat we uiteindelijk de Veerweg in Grevenbicht bereiken, waar we voor 1 euro per persoon voetgangers- en fietsersveer ’t Veerke naar Belgisch-Limburg nemen. 
Daar aangekomen wandelen we over een betonbaan. We nemen de eerste weg naar rechts, langs een van de laatste grindbedrijven en dan rechtdoor tot bij de viersprong met zitbanken, waar we de markering van de rode driehoek oppikken. Die stuurt ons nog even rechtdoor en verderop linksaf. Onverhard. Een mooi karrenpad door oud agrarisch gebied. Wanneer we een verhard fietspad bereiken, slaan we linksaf. Wandelen langs een plas 
en een oude Maasarm en langs mais-akkers. Bij een viersprong kruisen we een fietspad en wandelen we onverhard rechtdoor (rode driehoek). We bereiken opnieuw de Maas en volgen het brede pad naar rechts. In het veld staat een grenspaal. Nr. 119 zo blijkt. Rechtdoor met links van ons de Maas.

Verderop bereiken we nieuwe natuur in een voormalig grindgat. We komen binnen via een klaphekje en volgen het brede pad dat voert tussen twee plassen door. Bij een Y-splitsing volgen wij het pad naar rechts. Dat voert naar een toren in aanbouw. We wandelen rechtdoor tot we op de Maasdijk komen. Linksaf naar bezoekerscentrum De Wissen in Stokkem, waarin ook een vlechtwerkmuseum is gevestigd. Wissen is een ander woord voor wilgentakken, waarmee gevlochten werd. Verder over de door veel fietsers gebruikte betonbaan boven op de Maasdijk. Dat fietspad voert langs natuurgebied Kerkenweerd terug naar de Maas. We volgen het dijkpad tot bij een viersprong. Hier slaan we linksaf en volgen nog steeds rode driehoekjes richting de veerpont. 

Op de oever staat een monument dat herinnert aan 10 mei 1940 toen hier vijf Nederlandse militairen sneuvelden tijdens de Duitse inval. Ook grenspaal 116 staat hier. En er is een zitbank voor het geval het autoveer nog aan gene zijde is. Als voetgangers mogen we gratis mee met de Hoal Euver II. Terug naar ons deel van Limburg.

 

Afstand: 13 km
Start en parkeren: Maasstraat Berg nabij Veer
Markering: blauw, geen, groen, geen, (in België) rode driehoek, soms kort stuk geen markering
Moeilijkheidsgraad: vlak, verhard en overhard
Horeca: Berg, Obbicht, Stokkem en hoeve Molenveld op Belgisch grondgebied vlakbij veer terug

 

Door Wiel Beijer

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen