Wie bakt de beste bol?

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Een deskundige jury heeft de oliebollen van 56 Limburgse bakkers geproefd en gekeurd. Bekijk een interactieve graphic met de uitslag (klik op de afbeelding hieronder).

Het oude jaar moet je zacht uitluiden, het nieuwe luidruchtig. Een zalvende oliebol, subtiel gesuikerd en met een fluwelen beet hoort daarbij. Maar de bol mag je niet doen indutten door zijn volle gewicht. 
Fris en fruitig moet hij je naar het lonkende nieuwe jaar leiden. Ruimte moet hij laten voor andere hapjes. En hij moet zich koest houden en niet het feestbeest in je maag gaan uithangen als er bubbels en ander bruisend spul voorbij komen. 
Zo hoort het te zijn. Maar valt er in Limburg van zulke klasse-bollen te genieten? 

Limburg was al aan het bakken ver voor heel Holland dat deed

Je zou het wel mogen verwachten. Vlaaien, nonnevotten, Berliner bollen, wafels, koeken en allerlei broden, Limburg was al aan het bakken ver voor heel Holland dat deed. Daarom een test van de oliebol in Limburg. 

Bij 56 bakkers, verspreid over heel Limburg, zijn anoniem vijf oliebollen gekocht. 
Ze zijn alle op dezelfde dag en zowat op het hetzelfde tijdstip gekocht. Dat was niet eenvoudig, want het lijkt alsof veel bakkers geen trek meer hebben in de oliebol. Velen beginnen pas op 30 of 31 december met het bakken van bollen. 

De gekochte bollen zijn gekeurd door een deskundige, driekoppige jury: Annie Driessen (68), kokkin van Café De Brasserie, dat ze samen met haar man in de Venlose binnenstad runt. Al vijftien jaar voert Annie de keukenbrigade aan. Haar keuken wordt geprezen om zijn authentieke, originele gerechten. 

Robin Berben (57), patron van het oudste eetcafé van Maastricht, Café Sjiek. Zijn keuken is gespecialiseerd in streekgerechten, geserveerd met elegante wijnen. 

Miel Duisings (64), bijna 40 jaar docent brood- en banketbakken Beroepscollege Parkstad Limburg, locatie HERLE, Heerlen en keurmeester bij bakwedstijden. 

Zij hebben de bollen getest op uiterlijk, structuur, vetgehalte, bakaard en smaak. 

Met een Limburgse oliebol kun je ontspannen de gang naar 2016 maken

Positief was de jury over de diversiteit aan oliebolsmaken die ze proefden. Vooral de frisse smaak van veel bollen vonden ze aangenaam. Ook hadden veel bollen een ‘fraaie perzikenhuid’. Frappant was ook de fijne, fruitige geur van vele bollen, vooral door het subtiel gebruik van stukjes fruit. Minder te spreken was de jury over het gebrek aan aandacht voor het oliebollenbeslag. Te kort gerezen beslag. Dat ook nog eens onzorgvuldig in de hete olie gedaan was, met vreemde uitsteeksels als gevolg. En jammer was ook dat bij veel bollen de vulling van rozijnen en appeltjes aan de buitenkant zat, waar ze verbrandden en een bittere, in plaats van een frisse smaak aan de bol gaven. Maar met een Limburgse oliebol kun je ontspannen de gang naar 2016 maken, zegt de jury. 

 

DE UITSLAG

1. Ruud en Rik Mans Montfort
Een heerlijk, frisse oliebol dankzij die stukjes appel. De ondeugende druppel rum erin geeft hem een speels feesttintje. De bakkende broers hebben zelf de rum met rust gelaten, hun oliebollen zijn met geduldige en vaste hand gemaakt. Bollen zijn mooi in balans. Gelijkmatige vorm, appetijtelijk van kleur en subtiel gesuikerd. 1E PRIJS PRIJS: € 0,90 PUNTEN: 70 

2. Bakker Clout, Echt/Vlodrop
Ook een frisse bol, eveneens mooi rond van vorm en ook nog zacht in de hand. Ja, een bol moet ook goed in de hand liggen, niet alleen in de mond en maag. Vulling goed verdeeld in de bol, die, jammer genoeg, net te grof van structuur is om een winnaar te kunnen zijn. Maar algemene lof ook voor zijn prettige, frisse smaak. 2E PRIJS PRIJS: € 0,99 PUNTEN: 69

3. Dieteren, Maasbracht
Dieteren is altijd in de buurt van de top drie te vinden met zijn nonnevot en oliebol. Nipt tekort komt hij deze keer voor het goud. Handen op elkaar voor zijn zacht gebronsde oliebol, die een spannend suikernegligé heeft. Top ook de structuur en frisse smaak, maar oei, de vulling is nogal mager. DERDE PRIJS PRIJS: € 0,90 PUNTEN: 67,5 
4. Smeets, Linne, 0,90 euro. 
Mooi gelijkmatige vorm en fraaie kleur, totaal niet vet. Smaak graag wat frisser in 2016.
5. Roubroeks, Sittard, 0,97 euro. Prima kleur, mooi gesuikerd. Binnenkant nogal ruw. Jury had de, overigens goede, smaak nog wat frisser en luchtiger gewild.
6. Weusten-Voncken, Schimmert, 0,90 euro. Blijmakende bronzen kleur met ronde vorm. 
Jammer van het logge en onregelmatige deeg. Doet afbreuk aan de frisse smaak.
7. Prevoo, Berg en Terblijt/Margraten, 0,80 euro. Gladde bollen, mooi om te zien, aantrekkelijk gebronsd en gesuikerd maar de binnenkant is wat aan de kleffe kant, jammer van de frisse smaak, waarmee deze bol wil verrassen.
8. Kengen en Verbeek, Sittard. e.a. 0,75 euro. Lof voor de kleur, hoewel de vijf gekochte bollen nogal verschillen van vorm, jammer. Structuur van het deeg is prima, evenals de frisse smaak. Niet zo krenterig met die vullling!
9. Henrotte, Wijlre, 0,80 euro. Fijne kleur, die de nare gedachten over de onregelmatige vorm wegdrukt. Stevige stuctuur van het deeg. Meer pit in de smaak en wat gullere vulling had de jury in hogere sferen gebracht.
10. Eussen, Geleen, 0,90 euro. Jurylid Annie Driessen vindt deze bol lekker in de hand liggen. Maar jurylid Miel Duisings is ontstemd over de onregelmatige vorm. Smaak had best wat spannender gekund.
11. Aroma, Landgraaf, 0,80 euro. Ferme knapen heeft Aroma gebakken. Maar ze zijn lichtelijk ruw van binnen en hadden wat minder van de bakolie mogen slurpen. Jurylid Annie valt wel voor het knapperige. Juryleden Miel en Robin gaan voor de gulle vulling.
12. Gommans, Swalmen, 0,90 euro. Compacte, regelmatige bol, die wel erg flink gesuikerd is. Een echte Gommans bol, dus netjes op smaak hoewel de structuur erg vast is.
13. Dreessen, Bocholtz, 0,92 euro Wel erg groot geschapen. Te groot, vindt Annie. 
Fris het suikerlaagje. Ondanks de onregelmatige structuur van het deeg is de smaak raak en de vulling naar tevredenheid.
14. K. Peters, Susteren, 0,99 euro: Jammer van die vulling, die aan de buitenkant uitstulpt, geeft een licht branderig gevoel in de mond. Maar voor de rest bekoort deze bol door zijn frisse, luchtige smaak.
15. Cornelissen, Elsloo/Sittard, 0,75 euro. Aantrekkelijke kleur, maar helaas her en der bleke plekken op de bollen. Smaak niks mis mee, maar mag wel wat spannender.
16. Smeets, Brunsssum, 0,75 euro. Annie is enthousiast over het aantrekkelijk uiterlijk. De rest hikt aan tegen de ferme laag poedersuiker, maar is positief over de vulling.
17. Harry W. Bakker, Heerlen, 0,85 euro. Lekker mooi suikerlaagje, vindt Annie. Toch heeft de jury het niet zo op de onregelmatige vorm. Miel proeft „een lichte broodsmaak”.
18. Deckers, Voerendaal, 0,70 euro. Mooie kleur, maar jammer van die uitsteeksels.
19. Voncken, Brunssum/Nuth, 0,79 euro.Zacht aanvoelende bol, wel wat onregelmatig. Smaak graag met wat meer pit en karakter.
20. Claessens, Venray, 0,80 euro. De uitsteeksels doen afbreuk aan de smaak.
21. Peskens, Heythuysen, 0,95 euro. Ook uitsteeksels, smaak kan rijker en minder droog.
22. Heerschap, Heythuysen, 0,79 euro. Onregelmatige vorm, smaak mist wat body.
23. Loven, Roermond, 0,95 euro. Fijn deeg, vulling matig, smaak ruim voldoende.
24. Dukers, Stein, 0,90 euro. Goede kleur, juiste ronde vorm, smaak mist body en kleur.
25. Broekmans, Roermond, 0,80 euro. Mooie kleur en deeg goed, smaak svp karaktervoller.
26. Smits, Lottum, 0,80. Puike kleur, krappe voldoende voor het deeg en de frisse smaak wat aan de zuinige kant.
27. Christine, Echte Bakker, Haelen, 0,85 euro. Slordige vorm, smaak voldoende, wel rijker vullen svp.
28. Dings, Echt, 0,95 euro: Knapperige bol, wel netter vorm geven, smaak graag voller.
29. Lemmens Hulsberg/Klimmen, 0,85 euro. Fijne kleur, vulling en smaak mager.
30. Hagedoren, Oirsbeek, 1 euro. Mooi rond, met wat te veel poedersuiker. Smaak mist helaas de echte oliebol-touch.
31. J. Habets, Kerkrade, 1,06 euro. Uiterlijk mist elegantie. Deegstructuur mist finesse, smaak is beter, iets meer vulling welkom.
32. Marc de Gijsel, Heerlen, 1 euro. Rommelig uiterlijk, vulling had royaler gemoeten, smaak wel lekker fris.
33. Van Eijndhoven, Valkenburg, 0,80 euro. Fraaie bolletjes, vaste structuur, smaak vlak.
34. Mestrom, Born, 0,90 euro. Vulling magertjes, smaak middelmatig.
35. Jumbo, 0,50 euro. Stekelig uiterlijk, smaak dunnetjes. 
36. Van den Bongerd, Spaubeek, 0,90 euro. Rommelig uiterlijk, frisse smaak.
37. Paulissen, Maastricht, 0,80 euro. Gerimpeld uiterlijk, smaak kan kleurrijker.
38. Van de Stay, Venlo, 1 euro. Onregelmatig gevuld, smaak vlak als water.
39. Christiaans, Grevenbicht, 0,90 euro Rommelig uiterlijk, wel frisse smaak.
40. ’t Mikske, 0,80 euro. Slordig uiterlijk, ietwat droge smaak.
41. Martens, Sittard, 0,85 euro. Nette vulling, smaak mager
42. Notermans, Vijlen, 1 euro. Te veel suiker, rommelige vorm, vlakke smaak.
43. Broekmans, Meijel, 0,75 euro. Veel uitsteeksels, erg vast in de mond.
44. Puur Steevens, Geleen. Fijne kleur, slordig gevuld, smaak kan beter
45. Souren, Maastricht, 0,85 euro. Niet helemaal gaar, tikkeltje vet, smaak vlak.
46. Hermans, Maastricht, 1 euro. Niet knap, wel knapperig, smaak mist karakter
47. Van Mierlo, Susteren, 0,90 euro. Zachte ‘huid’ maar te vet van smaak.
48. Lidl, 0,38 euro. Kleine bol met vetrand.
49. Wijnands, Echt, 1,10 euro. Fraaie kleur, lijkt wel erg op een Berliner bol.
50. Albert Heijn, 0,50 euro. Aardige kleur, daarmee houdt het wel op.
51. Huntjens, Landgraaf, 1,15 euro. Platte schijf met vette smaak.
52. Aldi, 0,38 euro. Mist uitstraling, kleffe smaak.
53. Van de Weerdt, Gronsveld, 0,69 euro. Waar is de vulling? Smaak dunnetjes.
54. Hema, 0,40 euro. Klein, donker. Povere smaak.
55. Jan Linders, 0,49 euro. Matig gevuld, smaak erg dun.
56. Mennens, Beek, 0,61 euro. Heeft vorm en smaak van een Berliner bol. Vulling had beter en guller moeten zijn. 
 

Door Ray Simoen