Onderwijs in Parkstad groeit
© De Limburger
Het voortgezet onderwijs in Parkstad groeit, ondanks de krimp. Dit schooljaar opende een mavo in Heerlen en onlangs werd de komst van een nieuw onderwijsconcept aangekondigd. Twee jaar geleden opende in Heerlen een vrijeschool.
Parkstad telt nu zeven brede scholengemeenschappen en twee mavo’s, verdeeld over de schoolbesturen van LVO (vijf scholen) en SVOPL (vier scholen). De Tienerschool is een initiatief van Innovo, scholenkoepel van 50 basisscholen en gevestigd in Heerlen. Op de school krijgen kinderen uit de twee hoogste groepen van de basisschool les en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Pas op hun veertiende maken ze keuze voor een bepaald schooltype. Ter vergelijking in Maastricht is één schoolbestuur, LVO. Dat heeft de brede scholengemeenschappen, op die van de vrijeschool na, ingeruild voor een verdeling van schooltypes over de stad. In de Westelijke Mijnstreek bestaan twee brede scholengemeenschappen, verdeeld over twee schoolbesturen.
Meer hierover, donderdag in de krant.
Niet alleen groeit het aantal scholen in Parkstad, de bestaande focussen zich steeds meer. Hieronder een overzicht.
Bernardinus College Heerlen, (havo, atheneum en gymnasium). School met een stevige onderwijstraditie in het hart van Heerlen. Behalen van Cambridge-certificaat Engels, science-klassen, Technasium, business-school en sportklas. Kennismakingsprogramma’s voor hbo- en universitair gericht leren en werken.
Broeklandcollege Hoensbroek (vmbo gemengd, mavo en 2 jaar durende opstroomklas naar havo): Aandacht voor kunst en cultuur. Leerlingen internationaal blikveld meegeven. Charlemagne, mavo t/m vwo: Tweetalig onderwijs Engels voor VWO en Econasium voor makkelijkere overstap naar universiteit. Schakelklas voor leerlingen met mavo-advies om over te stappen naar havo. School voor sporttalenten.
Charlemagne College Eijkhagen, (mavo t/m vwo). Tweetalig onderwijs Engels voor vwo’ers en Econasium voor vwo’ers. Econasium vergemakkelijkt de overstap naar de universiteit. Schakelklas voor leerlingen met mavo-advies om indien mogelijk naar havo over te stappen. School voor sporttalenten.
Grotiuscollege in Heerlen (mavo t/m gymnasium). Meerbegaafdheid, Cambridge Engels, aandacht voor science, kunst en sport. Keuze niveau mogelijk na klas 2. Duits al in de eerste klas, kleine klassen onderbouw mavo (max. 19 leerlingen) aandacht voor de eigentijdse vaardigheden.
Nieuwe Thermen in Heerlen, (vmbo-t en havo: eindexamen vmbo-t en doorstroom naar 4-havo op andere SVOPL-school.). Richt zich op leerlingen die gebaat zijn bij kleinschaligheid en persoonlijke begeleiding door de mentor/coach. Gepersonaliseerde leertrajecten met extra aandacht voor vaardigheden en leren buiten school.
Sintermeertencollege in Heerlen, (mavo t/m vwo). Tweetalig onderwijs Engels voor vwo én havo. Sportactieve school en focus op internationalisering en ict ondersteunt het onderwijs.
Sint Jan in Hoensbroek (havo en vwo). Tweetalig gymnasium en atheneum, versterkt Engels op havo, veel aandacht voor ict, kennis staat centraal.
Romboutscollege in Hoensbroek, (mavo en havo en havo-kansschool). Versterkt Duits (Goethe-certificaat halen mogelijk). Kleinschalige school en Euregio-school, veel aandacht voor loopbaanoriëntatie.
Tienerschool (kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool en de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs krijgen samen les). Op 14-jarige leeftijd keuze voor type voortgezet onderwijs. Meer informatie nog niet bekend.
Vrijeschool Parkstad in Heerlen, (mavo, havo, atheneum, eerste jaren gecombineerd in een klas). Kleinschalig en persoonlijk. Onderwijs met hoofd, hart en handen. Midden in de samenleving. Eigen inbreng van leerlingen. Versterkt Duits en kunstvakken.
Meest gelezen
Joppe Snijders (21) jongste barbier van Heerlen? ‘Als kind had ik een hekel aan de kapper’
Gio Lippens praat over zijn nieuwe roman tijdens Boekenborrel
DNA-spoor ‘kerstmoord’ in Heerlen mogelijk niet van dader
Sla eens een huiskamer aan gort: in Brunssum mag het nu ongestraft in de rage-room
Jolien maakt levensecht uitziende babypoppen: ‘Ik maakte er ooit een voor een stel dat hun dochter had verloren’