Limburgse carnavalsdeelnemers op herhaling

De Limburger

Midden in de vastentijd trekken tal van Nederlandse Limburgers weer hun carnavalskostuum aan. Ze nemen deel aan de carnavalsstoeten in Belgisch Limburg. Die bestaan immers al sinds jaar en dag uit Limburgse wagens en groepen van "euver de päöl".

Zavelzekskeshalfvastenoptocht in Maasmechelen Door Bert Salden

Neem Maasmechelen. Carnaval begint ook hier op de elfde van de elfde, maar eindigt er pas op Tweede Paasdag. Men viert er ook de drie dagen voor de aanvang van de vasten, maar hoogtepunt is de optocht, daar "stoet" geheten. Dan dwarrelt ook 22.000 kilo snoep naar beneden. Geen caramels, maar bijvoorbeeld 21.000 zakken chips, 7.500 tabletten chocolade, pennywafels en zakken verpakt snoep, maar ook speelgoed, 5.000 ballen en bloemen. De stoet met 100 reclamewagens, 70 praalwagens en 10 muziekcorpsen trekt vanaf 14.11 uur en is voor het donker binnen.Carnavalsvereniging De Zavelzekskes claimt de grootste stoet van de Limburgen. Trek er een kleine drie uur voor uit om de langste optocht van de beide Limburgen te bekijken en neem grote zakken mee.De Zavelzekskes, anno 1966 is een soort raad van elf, maar dan met 89 leden. De vereniging werd opgericht in café 't Pumpke, waar elk jaar op de 11de van de 11de een grote buitenzitting wordt gehouden. Die was afgelopen jaar goed voor 250 liter apfelkorn, 65 vaten bier, 1.000 porties spek en eieren en 500 braadworsten. Vervolgens zijn er prinsenbals, zittingen en drie dagen carnaval.Raf Weustenraad, voorzitter van de Zavelzekskes: "We waren in Kotem naar de optocht geweest en besloten dat Maasmechelen ook een stoet moest hebben. Twee jaar later was het zo ver." Maar pas na carnaval, in Maasmechelen tegenwoordig altijd een week voor halfvasten."

Wagens van elders

Weustenraad: "Ruim de helft van de wagens huren we in Nederland. Het is in Maasmechelen echt een praalstoet met de mooiste wagens én de beste muziekcorpsen van de overkant van de Maas." Ook de harmonieën en fanfares komen uit Nederlands Limburg. De kosten worden betaald uit de entreeprijs voor volwassenen: drie euro. Hermans: "Maar die verdien je als toeschouwer gemakkelijk terug aan het snoep dat hier wordt uitgeworpen." De optocht trekt jaarlijks zo'n 50.000 bezoekers, waarvan 10.000 betalend. Kinderen tot 12 jaar hebben vrije toegang. Een barkeeper: "De Zavelzekskes kunnen een geweldige ambiance maken. Zij máken de carnaval van Maasmechelen. Dankzij de optocht hebben wij een extra carnavalsdag. We laten de carnavalsversiering dan ook hangen tot na de optocht." Prins Jo I Heemskerk van de Zavelzekskes geniet van het verlengde seizoen: "Ik was al lid van de Zavelzekskes, maar prins worden is echt de ultieme droom van elke carnavalist." 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Ander Nieuws