Wat is nou typisch Limburgs?

De Limburger

Volgens niet-Limburgers heel veel, volgens de Limburgers zelf nog veel meer. Verkenningen in de marge van taal, cultuur en het Limburggevoel.

Door Guus Urlings

Discussies die nooit echte discussies willen worden, moet je zo snel mogelijk afsluiten.Hoe komt het dat Limburgse media, waaronder deze krant, altijd heel nadrukkelijk zoeken naar mogelijkheden om toch maar vooral te benadrukken dat personen en zaken die -in het nieuws- komen ergens - al is het maar in het obscure - een band met Limburg hebben? Dat was de vraag.Er is geen antwoord gekomen. Wel een serie reacties, maar onder de streep kwamen die, kort samengevat, neer op: het is gewoon zoals het is. Een medium - en ik gebruik die term hier nadrukkelijk niet in de paranormale betekenis - dat zich richt op het Limburgse publiek zal altijd een Limburgse invalshoek moeten/willen kiezen. En dat is dat. Punt.Wat meteen de baan vrijmaakt voor een volgende -kwestie-. En nee, we gaan het hier niet hebben over de voor de zoveelste keer opgelaaide discussie rond Zwarte Piet. Zelfs niet met een - al dan niet subtiele - verwijzing naar de Limburgse koelpiete die ook regelmatig met zwarte vegen op hun gezicht van hun werk kwamen. Anderzijds: zelfs de voormalige Oostelijke Mijnstreek is erin geslaagd de omslag van zwart naar groen - en dus naar Parkstad - te maken, dus er ligt eigenlijk wel een precedent voor het grijpen.Het is verleidelijk om zo nog even door te gaan, maar het moet hier wel een beetje serieus blijven. Laten we het dus eens over vastelaovend hebben. De 11de van de 11de staat voor de deur. Maar dit jaar kijk ik ook al uit naar de 10de van de 11de. Dan wordt Platbook 11 gepresenteerd. Deel 11 uit een prachtige serie bloemlezingen uit de Limburgse dialectliteratuur. Thema van deel 11 is - hoe kan het anders? - vastelaovend. Meer dan 100 Limburgse auteurs hebben daarvoor in totaal 172 gedichten, verhalen, columns, prozagedichten, essays en wat dies meer zij aangeleverd. Niemand minder dan gouverneur Theo Bovens maakte een keuze uit het ingezonden werk en schreef een voorwoord in onvervalst Mestreechs. Ik kan niet wachten...Vastelaovend, Platbook 11... en bier. Want de bundel wordt gepresenteerd bij de Alfa Brouwerij in Schinnen. Als dat nog niet typisch Limburgs is...

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Ander Nieuws