Vastelaovend: leuk jullie weer te zien!

Angeli en Ben Dijkstra, vanuit Oostenrijk speciaal voor de vastelaovend weer even ‘thuis’ in Landgraaf, bij de ontvangst van de Blauw Sjuut. © Luc Lodder

Carnaval is behalve een volksfeest ook een reünie. Limburgers die hun ‘thuisland’ verlaten hebben, worden er met vastelaovend als trekvogels weer heen getrokken. Vandaag de eerste aflevering van een korte serie. Over een stel uit Oostenrijk.

Guus Urlings

Het ‘hallo!’, ‘hee, hoe is het?’ en ‘leuk jullie weer te zien!’ is niet van de lucht in de hal van het gemeentehuis in Landgraaf.

De voorbereidingen voor de ontvangst van de Blauw Sjuut zijn getroffen, het vastelaovend vierende volk begint zich te verzamelen, en Ben (62) en Angeli (56) Dijkstra zijn erbij. Ze wonen al een aantal jaren niet meer in Landgraaf, maar ze zijn wel van hier, en met vastelaovend - ze reizen speciaal voor carnaval steevast vanuit hun nieuwe woonplaats Mauterndorf in Oostenrijk hierheen - horen ze er gewoon weer bij. „We kunnen vastelaovend niet missen, en vastelaovend vier je waar je vandaan komt” zegt Angeli met grote stelligheid. Ben knikt. „Al zijn we vorige week vrijdag ook nog even naar Roda gaan kijken. Als je tóch hier bent...”

Ze wonen nu een jaar of drie in Mauterndorf, tot grote tevredenheid. Of er een speciale reden was om Nederland te verlaten? „Niet echt”, zegt Angeli. „Maar we hebben altijd graag gereisd, de wereld verkend, en we speelden ook altijd al met het idee om ooit te emigreren. We wisten alleen heel lang niet waarheen.”

Ben: „Je kent dat gevoel wel, dat je in Griekenland op vakantie bent geweest, en bij thuiskomst denkt: daar zou ik best een restaurantje willen beginnen. Na een week of drie is dat gevoel meestal weer weg. Maar toen we in Mauterndorf waren geweest - een wintervakantie op uitnodiging van vrienden - ging dat gevoel niet weg. Er was op de een of andere manier meteen een klik. Voor alle zekerheid zijn we datzelfde jaar nog een keer of vijf terug geweest, om het dorp in alle jaargetijden te leren kennen. En toen hebben we de knoop definitief doorgehakt.”

Mauterndorf. Een dorp van ongeveer 1700 inwoners op 1170 meter hoog, even ten zuiden van Salzburg. Ben: „We woonden hier in Landgraaf in een appartement vlakbij het gemeentehuis. Handig, alle voorzieningen bij de hand, mooie omgeving om te wandelen, Roda voor een pot voetbal op z’n tijd, en als je vroeg genoeg vertrekt kun je in één dag gemakkelijk op en neer naar Parijs. In Oostenrijk hebben we eigenlijk hetzelfde. Alleen zitten we daar in de bergen, kijken we naar ijsspeedway en ijshockey, en zijn we binnen tweeëneenhalf uur in Venetië...” Kortom: een mooie plek om na een arbeidzaam leven - „We hebben allebei veertig jaar gewerkt, dus het is mooi geweest.” - nog heel wat jaren te genieten.

Maar als de kalender de 11de van de 11de aanwijst, dan begint het te kriebelen. „En niet alleen omdat we in 1982 op de 11de van de 11de getrouwd zijn...”, lacht Angeli. Als fervente vastelaovend-vierders zijn ze die dag hier, waar hun wortels liggen, om de start van het seizoen mee te maken. „Dat is altijd heel gezellig. Alle vrienden weer zien...”

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Gemeenteberichten