Speciaal project moet zelfdoding onder jongeren terugdringen

© iStock

Er komt in Limburg een speciaal project om eenzaamheid, depressie en zelfdoding onder jongeren terug te dringen.

Jule Peeters

Doel is meer aandacht voor ‘zin­geving’ in het drukke, jachtige bestaan van jongeren en hen laten beseffen dat het leven uit meer bestaat dan het ‘najagen van materieel bezit’, aldus de initiatiefnemers.

RoermondHet project komt voort uit het PGCJ, Centrum voor Levensbeschouwelijk Jeugd- en Jongerenwerk uit Roermond, opvolger van het Gereformeerd jeugdwerk. Dit centrum heeft de handen ineengeslagen met een tiental professionals die werken met jongeren.

Doodsoorzaak nummer éénOnder jongeren tussen 15 en 25 is zelfdoding volgens de initiatiefnemers doodsoorzaak nummer één. Eén op de zes jongeren kampt met psychische problemen, eenzaamheid en/of depressie. Het PGCJ ziet als een van de oorzaken een ‘gebrek aan betekenis- en zingeving’. Door te weinig tijd, geld en kennis schiet het er bij professionals vaak bij in om stil te staan bij waar het nu eigenlijk om draait in het leven, zegt coördinator Petra Ritzen.

Signalen oppikkenOnder de vlag van het project gaan medewerkers in onderwijs, jeugdwerk en jeugdzorg zorgen dat docenten in gesprek gaan met leerlingen over wat zij nu echt belangrijk vinden, wie ze zijn en hoe het met ze gaat. Het is de bedoeling dat leraren signalen van depressiviteit eerder oppikken en leerlingen doorverwijzen naar professionele hulpverlening.

PilotNa de zomer wordt begonnen met een pilot op een middelbare school in Midden-Limburg. Om welke school het gaat, wil Ritzen nog niet zeggen. De school heeft zichzelf aangemeld, omdat ze vaker te maken heeft gehad met zelfdoding. De provincie draagt 70 mille bij, het Oranjefonds 45.000 euro. Gedeputeerde Marleen van Rijsbergen: "De cijfers over jongeren met psychische problemen zijn alarmerend. Initiatieven om de trend te keren, zijn meer dan welkom."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Gemeenteberichten