Efteling past gehandicaptenbeleid aan na commotie

Afbeelding: ANP/Remko de Waal

Attractiepark De Efteling past het gehandicaptenbeleid aan. Mensen met een beperking hebben voortaan geen doktersverklaring meer nodig.

Er was ophef ontstaan over het feit dat mensen met een beperking een doktersverklaring nodig hadden om gebruik te mogen maken van speciale voorzieningen, voortaan gaat De Efteling dit afhandelen op basis van goed vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid, meldt het Algemeen Dagblad.

Doktersverklaring
Sinds 1 maart hadden mensen met een beperking een doktersverklaring nodig om via de invalideningang attracties binnen te kunnen en gebruik te maken van andere faciliteiten. Op deze manier wilde De Efteling misbruik voorkomen. Daarnaast werd de regel ook vanuit het oogpunt van veiligheid ingesteld. 

Deze aanpak leverde het attractiepark een storm aan kritiek op en leidde zelfs tot kamervragen omdat het mogelijk in strijd is met het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap.

Omslachtig
Inmiddels meldt de organisatie op haar website dat 'het verkrijgen van deze verklaring erg omslachtig en daardoor niet gastgericht is'. Daarom is het nu mogelijk om een verklaring te downloaden op de Eftelingsite waarin aangegeven kan worden in welke mate een bezoeker in staat is de attracties via de reguliere weg te bezoeken. De Efteling  'vertrouwt hierbij op eigen verantwoordelijkheid van gasten met een beperking'.

Door Redactie