Lekker wroeten: bouw je eigen moestuin

Foto: iStock

Het houden van een moestuin was nog nooit zo populair. En het zijn echt niet alleen 65-plussers die tuinieren, ook steeds meer jonge mensen wroeten graag in de aarde. Wat beweegt hen? Wat is de relatie met gezond eten en hoe bouw je zelf een moestuin?

Wij gaan in gesprek met moestuin-eigenaren uit Maastricht, Roermond en Merselo en krijgen antwoord op de vraag waarom zij groene vingers hebben. Gezondheidswetenschapper Dieuwertje Crasborn (www.onzeoogst.nl/voorstellen.html) uit Venlo heeft zelfs haar beroep gemaakt van moestuinen. Ze is naast ambassadeur van stadslandbouw, ook een inspiratiebron voor vele scholen en buurten die een moestuin willen beginnen.

En nu zelf aan de slag!
Wil jij zelf een moestuin beginnen? Bekijk ons stappenplan.

Stap 1: Bepaal een locatie voor je moestuin. 
Zoek een plekje uit in je tuin of balkon waar minstens zes uur per dag de zon schijnt. Of maak of koop een vierkante meterbak in een tuincentrum.

Stap 2: Bepaal welke groente of fruit je wil zaaien.
Zoek op internet naar een zaaikalender (zaaikalender.com/). Zo weet je precies wanneer welke zaadjes de grond in mogen.

Stap 3: Afhankelijk van de plant is het handig om kleine plantjes eerst binnenshuis in een kweekpotje 6-8 cm hoog te laten groeien. Daarna kun je ze voorzichtig eruit halen om ze te verpotten in de vaste grond. Turfpotjes hoef je niet te verwijderen, die kunnen zo de grond in.

Stap 4: Zorg dat je moestuin de juiste (vruchtbare) aarde heeft.
De grond moet niet te droog, maar ook niet te nat zijn. Woel de grond een beetje om. Vermeng de grond eventueel met organische mest of wat bodemverbeteraar.

Stap 5: Maak eventueel een klimrek
Voor bijvoorbeeld courgettes en tomaten plaats je een verticaal klimrek tegen de muur. Bij tuincentra kun je een houten klimrek kopen of een net dat je bevestigt aan wat metalen buizen.  

Stap 6: Zaai en plant de zaadjes (of plantjes) op de juiste diepte en houd rekening met de juiste afstand.
Stap 7: Onderhoud je moestuin goed.

Geef de planten voldoende water. Verwijder onkruid en zorg dat er geen ongedierte als slakken in komen. Strooi bijvoorbeeld wat koffieprut rondom je groenten, daar houden slakken niet van.

Makkelijke Moestuin

Bekijk ook deze video over de Makkelijke Moestuin:

Door Kristie Allers