Omstreden lezing op Maastrichtse universiteit afgeblazen

Afbeelding: iStock

De Universiteit Maastricht trekt de stekker uit een omstreden lezing over Palestina die op 4 mei zou worden gehouden.

De Jonge Democraten, de jongerenafdeling van D66, hadden openlijk protest aangetekend tegen de lezing, die zou worden uitgesproken door een Israëlische dissident. 

Antizionistisch
Vooral het feit dat de bijeenkomst tijdens Dodenherdenking zou worden gehouden, schoot sommigen in het verkeerde keelgat. Hoewel de organisatie voornemens was twee minuten stilte te houden, begrepen de Jonge Democraten er niets van dat de universiteit zo'n bijeenkomst wilde toelaten. "U biedt een platform voor een antizionistisch evenement", schreef de jongerenafdeling in een protestbrief. "Hiermee brengt u niet alleen schade toe aan de waarden van vrijheid van meningsuiting, maar raakt u, als semi-overheidsinstelling, elke Jood op de zere plek."

Te gevoelig
De universiteit laat nu weten de lezing toch 'te gevoelig' te vinden voor een dag als 4 mei. "We staan wel open voor het onderwerp, maar het is zo complex dat je het vanuit verschillende perspectieven moet bekijken. Dit is een vrij eenzijdige kijk op de kwestie", laat een woordvoerder desgevraagd weten. De Universiteit Maastricht ontdekte pas recent dat het om een gevoelige lezing ging, omdat die in eerste instantie door een individuele student was aangemeld, zonder specifieke omschrijving van het onderwerp.

In De Limburger van woensdag meer over de kwestie.

Door De Redactie
Maastricht