Zomercliffhanger GTST eist een leven, maar van wie?

Afbeelding: Screenshot RTL

Is het Rikki of toch Aysen? Of is het einde verhaal voor Lucas of Maxime? Het zijn de vragen waar de vaste volgers van Goede Tijden, Slechte Tijden zich deze zomer mee kwellen. In de laatste aflevering van dit seizoen, die vanavond te zien is, wordt namelijk duidelijk dat sowieso een van de karakters sterft.

Vlak na de cliffhanger verschijnt oudgediende Jef Alberts (Bartho Braat) plots in beeld. Hij verliet Meerdijk - en dus ook de soap - in 2016 om een wijnboerderij te beginnen in Frankrijk. Een tijdelijke comeback van het geliefde karakter lijkt op komst, maar veel goeds brengt hij niet. Op het landgoed krijgt Jef namelijk een vervelend telefoontje. "Wanneer is de begrafenis?” vraagt hij.Deze kleine teaser van komend seizoen sluit de spectaculaire slotaflevering af. Traditiegetrouw komen alle verhaallijnen in de soap vlak voor de zomer tot een hoogtepunt. En deze keer met een revival van de cliffhanger uit seizoen 14. In die seizoensafsluiter moesten ook diverse hoofdpersonen vechten voor hun leven toen er brand uitbrak in de kelder van loungebar Scala, waar boven net een feestje was van verschillende Meerdijkers. Het leidde tot de dood van enkele gezichtsbepalende karakters.

Ook nu is een vlammenzee het epicentrum van de zomercliff. Nadat een undercoveractie van Rik de Jong om voormalig draaideurcrimineel Jos Uylenberg definitief achter slot en grendel te krijgen helemaal de mist in is gegaan, moeten hij en Bing Mauricius vrezen voor hun leven. Uylenberg wil echter ook rechercheur Aysen Baydar uit de weg ruimen en laat daarom café en tevens buurthuis Boks in brand steken. Iets wat grote gevolgen heeft voor diverse andere karakters, die daar massaal aanwezig zijn.


Rik de Jong wordt betrapt door draaideurcrimineel Jos Uylenberg.

Asielzoekerscentrum
Lucas Sanders en Felix Jagtman zijn namelijk net hun dansoefeningen aan het doen in een ruimte boven Boks. Bill Norris en Maxime Sanders hebben in haar atelier op dezelfde locatie een romantisch afspraakje. En half Meerdijk is bijeen in het café voor een informatieavond vanwege de komst van een asielzoekerscentrum in het soapdorpje.

Het is niet de eerste keer dat de schrijvers van de oersoap de kijker in spanning laten wie de zomercliff al dan niet overleeft. Zo deden in seizoen 23 diverse karakters een sprong uit een vliegtuig. De grote vraag de hele zomer: wiens parachute ging nou niet open en wie stortte daardoor te pletter?

De reden dat deze seizoensafsluiters tegenwoordig populair zijn bij de makers heeft alles te maken met de mobiele app. Trouwe fans kunnen daarmee in de zomer op hun telefoon of tablet door middel van opdrachten en raadsels langzaam maar zeker meer te weten komen over de afloop van de cliffhanger. Uiteindelijk weten ze vlak voor het nieuwe seizoen zelfs voor wie de cafébrand fataal wordt.

Door Mark den Blanken