Ophef over zwemverbod voor jongetje met diploma: 'mijn hart brak'

Foto: iStock

Een Facebookpost van een vader wiens zoontje niet mocht zwemmen in delen van het Subtropische Zwemparadijs Mosaqua in Gulpen heeft voor veel ophef gezorgd.

Het zwembad heeft als beleid dat kinderen bij twijfel moeten voorzwemmen. Volgens de badmeester van dienst was Sam - die twee weken geleden net zijn A-diploma haalde - niet voldoende zwemvaardig. Daarom mocht de jongen niet zonder drijfmiddel zwemmen in delen van het Subtropische Zwemparadijs.

Trots
Dit tot grote woede van de vader. "Sam heeft DCD, een spierzwakte. Dus het kostte hem extra veel moeite om zijn diploma te behalen. Wat was ie trots, nooit meer met kurken zwemmen!", zo begint Tissot zijn verhaal.

Het hart van de vader brak na het voorval, zo schrijft hij. Zeker toen zijn zoontje vroeg: 'Papa kun jij tegen de badmeester zeggen dat ik nog eens wil zwemmen, dan doe ik écht goed mijn best'. 

Door de post ontstond er de nodige ophef. Het bericht werd dik 600 keer gedeeld en ook waren er veel reacties waarin vooral de badmeester het flink te verduren krijgt. Onterecht, meent directeur Bertil Kaanen van Mosaqua, waar tussen 2001 en 2002 binnen een jaar een jongen (6) en meisje (7) verdronken. "Wij hebben huisregels. Die regels zijn best streng, maar ook rechtvaardig", meent Kaanen. 

Golven
Hij verwijst daarbij onder meer naar de uitspraak van de rechter in Utrecht van juni. Daar werden drie badmeesters schuldig bevonden aan de dood van een meisje tijdens het schoolzwemmen. Ook was er onlangs de verdrinking van een meisje in de Sloterplas in Amsterdam en de discussie over de turbozwemcursussen, weet Kaanen. "Het is nu eenmaal iets anders of je met zes kinderen, tussen twee lijnen zwemt, of met 600 mensen in een zwembad met golven."

Door Tim Geurts