Na Maastricht nu ook conflict rond kerstfestijn in Hasselt

Foto: Archief De Limburger

Na Maastricht is er nu ook een conflict rond Winterland in Hasselt. De aanbesteding zou niet volgens de (Europese) regels zijn verlopen, stelt de concurrentie.

Winterland Hasselt, recent in verband gebracht met Magisch Maastricht, is in België gedagvaard. De aanbesteding van het winterevenement in de Belgische stad zou ongeldig zijn. 

Dossier
Grote man achter Winterland Hasselt is de Maastrichtse ondernemer Maurice Schoenmaeckers. Hij is in achter de schermen ook betrokken bij de organisatie van Magisch Maastricht op het Vrijthof, stelde de Noord-Hollandse kermisuitbater René Duursma deze week. De Noord-Hollander heeft daarover pasgeleden een dossier overhandigd aan de gemeente Maastricht dat momenteel wordt bekeken. In Hasselt kruisen beide ondernemers ook de degens, blijkt nu. 

Aanbesteding
Schoenmaeckers bracht de Winterland-formule jaren geleden naar de Belgisch Limburgse hoofdstad en kreeg in 2008 een concessie voor tien jaar. Die is pasgeleden verlengd met nog eens vijf jaar. Volgens Duursma had die klus Europees aanbesteed moeten worden. Hij heeft de stad Hasselt en BVBA Winterland Hasselt gedagvaard om de concessie- overeenkomst van tafel te krijgen. Uit de gerechtelijke stukken blijkt dat de aanbesteding op 7 april 2016 bekend is gemaakt in de regionale krant Het Belang van Limburg.

Volgens Duursma had die openbaarmaking veel breder moeten zijn vanwege het grensoverschrijdende karakter van het evenement. 
Europese aanbestedingsregels schrijven voor dat er voldoende ruchtbaarheid moet worden gegeven aan evenementen waarvoor buitenlandse ondernemers belangstelling kunnen hebben.

Waarde
Een ander twistpunt is de waarde van de aanbesteding. Uit de gerechtelijke stukken blijkt dat de gemeente Hasselt de omzet van Winterland Hasselt raamt op 25.000 euro per dag, ofwel een miljoen per jaar. Het evenement duurt veertig dagen. Duursma en zijn advocaat Roy Wuijster claimen dat de totale opdracht voor vijf jaar, alle gemeentelijke diensten en faciliteiten meegerekend, méér waard is dan 5.225.000 euro. Boven dat bedrag moet sowieso Europees worden aanbesteed. 

Proces
Volgens Maurice Schoenmaeckers is de concessie aan hem verleend in augustus 2016. Duursma heeft op 10 mei 2017 aan de Hasseltse schepen (wethouder) Gerald Corthouts van Evenementen gevraagd om ondertekening van het contract uit te stellen totdat er nader onderzoek was gedaan naar de wijze van aanbesteding. Hasselt schreef op 13 juni via een advocaat terug dat alles volgens de regels was verlopen en er geen reden was het contract open te breken. Daarop spande Duursma een proces aan, dat dient op 2 september. 

Schoenmaeckers verklaart tegenover deze krant dat Duursma gewoon te laat is. "De bezwaartermijn tegen het verlenen van de concessie is verstreken." Duursma: "We wisten niet eerder dat deze concessie was verleend." Schepen Corthouts wilde, ondanks herhaalde verzoeken, niet reageren. 

Door Sjors van Beek en Pascale Thewissen