Derksen wil toch wel door met VI: 'Lullig om ze in de steek te laten'

Foto: ANP Kippa

Het zou zijn laatste seizoen worden. Maar Johan Derksen, vanavond te zien in een nieuw seizoen Voetbal Inside, betwijfelt of hij daadwerkelijk stopt met de roemruchte talkshow. Een verrassend argument: de ‘warme’ band met collega’s Wilfred Genee en René van der Gijp. "Ik vind het lullig om ze in de steek te laten."

"Nee, ik kan me niet voorstellen dat dit het laatste seizoen wordt. Wilfred en René willen zeker nog jaren door met Voetbal Inside. Ik ben eigenlijk de enige die twijfelt, maar ook zonder mij zullen ze heus wel verdergaan." Op de dag voor het begin van een nieuw seizoen klinkt Johan Derksen anders dan in het afgelopen voorjaar, toen hij aankondigde te willen stoppen bij de populaire voetbaltalkshow op RTL 7. Nog één seizoen, en dan was het mooi geweest.

Druk
Toen Johan Derksen (68) in 2013 besloot te stoppen als hoofdredacteur van het weekblad Voetbal International, deed hij zichzelf een belofte: voortaan alleen nog dingen doen die écht leuk zijn. Meer doen met zijn liefde voor de bluesmuziek bijvoorbeeld. Het resulteerde onder meer in de succesvolle muzikale voorstelling De Pioniers van de Nederpop, waarmee hij alle denkbare theaters aandoet. Daarnaast is hij veelvuldig te horen op verschillende radiostations.

"Het was niet helemaal de bedoeling natuurlijk, maar ik heb het nog nooit zo druk gehad", lacht de goedgehumeurde Derksen. "Misschien ook omdat ik zo bang ben voor die geraniums. Alleen, ik woon in Grolloo (Drenthe, red.) en rij me helemaal de pleuris door het hele land. Voor het theater én VI. Ik wil de komende tijd eens kijken hoe dat bevalt."

In de steek laten
"Eerlijk, mijn vrouw Isabelle is niet de grootste fan van het tv-programma. Zij vindt het vervelend om de volgende dag door iedereen te worden aangekeken in de Albert Heijn: daar heb je de vrouw van die vreselijke Derksen. En we wonen heerlijk rustig hier. ‘Laten we daar nou toch van genieten’, zegt ze dan."

Maar een belangrijke reden om toch níet te stoppen - tenminste, als RTL het trio volgend jaar weer een nieuw contract aanbiedt - zal menig tv-kijker verbazen. "Ik vind het lullig om die jongens in de steek te laten."

Ego-ruzies
Derksen, Genee en Van der Gijp: die vochten elkaar toch geregeld bijna letterlijk de studio uit? "Er waren inderdaad periodes dat we elkaar haatten en buiten de uitzendingen elkaar doodzwegen. Het waren ego-ruzies. En misschien dat we daarom nu toch dichter naar elkaar zijn toegegroeid. Ook de dood van René’s vriendin (vorig jaar, red.) heeft veel met onze band gedaan. Het bekvechten is al een tijdlang over. De zenderbaas van RTL 7 heeft in dat opzicht een ontzettend saai jaar achter de rug."

"Niet dat we nu ineens vrienden zijn hoor", voegt Derksen daar snel aan toe. "Ik ben nog nooit bij Wilfred thuis geweest, er is buiten voetbal helemaal niets dat ons bindt. Maar ik heb wel enorm veel respect voor die kerel. Er is in Nederland geen betere interviewer dan hij."

Formule
Eventueel stoppen heeft niets te maken met VI-moeheid, hoewel het programma al sinds 2001 loopt. "De formule is volgens mij nog steeds fris. Wij zullen altijd onderscheidend blijven, omdat het de enige talkshow is waar alle gasten aan tafel gewoon roepen wat ze willen. Bij Studio Voetbal van de NOS hangt volgens mij een groot bord buiten: ‘Verboden te lachen’. Je inhouden op televisie, dat vind ik minachtend naar de kijker. Als je zo ijdel bent om op de buis te verschijnen, trek dan ook je mond open."Pseudocabaret
"Het is onbewust, maar we staan met ons pseudocabaret ontzettend dicht bij de voetballiefhebber", vervolgt Derksen. "Zij lullen ook zo in de voetbalkantine." VI, je smult ervan of haat het? "Nou, ik vind het heerlijk om me te ergeren aan Peter R. de Vries die maar niet van het scherm is weg te meppen. Ik denk dat genoeg mensen om dezelfde reden naar mij kijken."

Wim Kieft
Mocht hij na dit seizoen dan toch nog de stekker eruittrekken; Genee en Van der Gijp kunnen - hoewel zij ooit het tegendeel beweerden - ook best door zonder Derksen, aldus Derksen zelf. "Wim Kieft zou prima op mijn plek kunnen. Jammer dat hij nu bij Ziggo Sport zit. Maar doorgaan of niet, bij RTL hoeven ze in elk geval niet bang te zijn dat een van ons naar een andere zender stapt. Niemand wil ons meer, we hebben inmiddels compleet Hilversum beledigd."

Door AD/Gudo Tienhooven