Onderhandelaars hebben al kwesties 'afgetikt'

Mark Rutte en Halbe Zijlstra op het Binnenhof. Foto: ANP/Remko de Waal

De vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet hebben al wat kwesties afgetikt, aldus VVD-onderhandelaar Halbe Zijlstra. Hij wilde echter niet zeggen om welke onderwerpen het gaat.

Het kwartet "boekt op veel terreinen echt vooruitgang", stemde ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vrijdag in aan het begin van een nieuwe dag overleg.

Nieuw kabinet
"We hebben echt een goede week gehad'", meent Segers. Hij wilde zich niet wagen aan een voorspelling of er voor Prinsjesdag een nieuw kabinet zou kunnen aantreden.

Ook zijn D66-collega Alexander Pechtold stelde monter vast dat "de afgelopen twee dagen in ieder geval zinvol zijn geweest". "Na het korte reces zijn we nu weer volop bezig." Pechtold denkt vanmiddag meer te kunnen zeggen.

Mogelijkheden
VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hervatten hun overleg eerder deze week na een drieweekse zomervakantie. Tijdens de zomerstop werkte informateur Gerrit Zalm de financiële mogelijkheden voor het beoogde nieuwe kabinet vast uit.

Naar verwachting woensdag schuiven de werkgevers en de vakbonden aan de onderhandelingstafel aan. Dan staan mogelijk onder meer pensioenen, ontslagrecht en de positie van zzp'ers op de agenda.

VVD-voorman Mark Rutte ontbrak vrijdag bij de onderhandelingen. Hij bezoekt Nederlandse NAVO-troepen in Litouwen.

Door ANP