Roda JC bezwijkt na rust en start met nederlaag in Zwolle

PEC Zwolle viert de 2-1. Foto: ANP Pro Shots

Roda JC is het seizoen met een nederlaag gestart.

De Kerkraadse ploeg had zondagmiddag in Zwolle de controle over het spel in een verdienstelijke eerste helft, maar liet zich na rust overrompelen door de thuisploeg: 4-2.

Vancamp
In de aantrekkelijke openingsfase had Roda JC al direct toe kunnen slaan, maar de jonge Belgische spits Jorn Vancamp faalde oog in oog met de keeper. Ook de Kerkradenaren kropen door het oog van de naald, toen een bal van de lijn werd gekeerd. Halverwege de eerste helft kwam Roda alsnog op voorsprong. Simon Gustafson zette knap zijn tegenstander op het verkeerde been en verzilverde koel een snelle aanval: 0-1. Vancamp had even later de score kunnen verdubbelen, maar was opnieuw niet koelbloedig genoeg.

Fluiten
Het thuispubliek begon de eigen ploeg uit te fluiten, maar Roda vergat door te drukken. PEC vocht zich terug in de wedstrijd en bracht op slag van rust de stand in evenwicht door een Limburgse kopbal, van Dirk Marcellis: 1-1.

Wankelen
Na rust was het wedstrijdbeeld heel anders. PEC verhoogde de druk op Roda, dat al snel in de problemen kwam. Adil Auassar, in de rust ingevallen voor Chris Kum, schoot snoeihard een Zwolse voorzet in eigen doel: 2-1. De ploeg van Robert Molenaar wankelde hevig, maar vond toch een antwoord. Rosheuvel dwong een penalty af die door Gustafson benut werd: 2-2. Maar in de volgende aanval lag de bal alweer aan de andere kant van het doel. Saymak troefde de uitgelopen Jurjus af: 3-2. Toen Van Polen even later ook de vierde Zwolse treffer in het doel schoot, was het Kerkraadse verzet gebroken. 

Door Roel Wiche