‘Handen uit de mouwen in plaats van handtekeningen’

Afbeelding: Harry Heuts

Gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) vindt het te gemakkelijk om alleen handtekeningenacties te houden voor het behoud of de terugkeer van buslijnen.

In een brief aan Provinciale Staten signaleert Mackus dat in de regio’s Parkstad en Heuvelland, waar recent handtekeningenacties zijn gehouden, nauwelijks wensbussen rijden.

Alternatief
De door vrijwilligers bestierde wensbussen vormen volgens de gedeputeerde een alternatief voor kernen waarvoor andere vormen van openbaar vervoer niet rendabel zijn. De provincie zal een ronde maken langs betrokken gemeenten om ,,handtekeningenacties om te zetten in handen uit de mouwen.”

Knelpunten
Provinciale Staten buigen zich dit najaar over de nieuwe dienstregeling van vervoerder Arriva die op 12 december in moeten gaan. Met die nieuwe regeling hopen de provincie en vervoerder een aantal knelpunten op te lossen. Zo is gekeken naar een betere aansluiting op treinverbindingen en betere bereikbaarheid van belangrijke bestemmingen als ziekenhuizen en scholen.

Rendabeler
Op enkele plekken is zo veelvuldig gebruik gemaakt van de OV-lijntaxi dat het rendabeler is om hier weer een klein busje te laten rijden. "We denken de verbeteringen te kunnen doorvoeren binnen de concessie, dus zonder extra dingen te vragen die geld gaan kosten", licht Mackus zijn brief aan de Staten toe.

Wensbussen
Afgelopen week kondigde de provincie al aan dat het aantal wensbussen in Limburg zal verdubbelen. Ook gaf Mackus al prijs dat de bus zal terugkeren in een aantal wijken in Maastricht en Heerlen. Dat deed de CDA’er nadat hij in Heerlen een petitie met handtekeningen kreeg aangeboden.  

Door Hans Goossen