Video: Verdachte wietplekken opgespoord met drones boven mais

Foto: Eagledrone

Jan Theeven, dronevlieger van het bedrijf Eagledrone uit Sittard heeft in opdracht van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) deze week met zijn drone boven maisvelden gespeurd naar hennepplanten.

Op deze boven een perceel in Roggel gemaakte opname zijn rechte, open plekken in het maisveld te zien waar mogelijk wiet heeft gestaan.

Tientallen drones
Niet uitgesloten is dat criminelen de wiet snel hebben weggehaald, nadat de LLTB vorige week de start van de drone-actie bekend maakte. Deze week vliegen enkele tientallen drones boven maisvelden. Behalve het bedrijf Eagledrone heeft de LLTB namelijk nog veel meer dronevliegers ingeschakeld om de klus snel voor de oogst van de mais te klaren.
 

 


Volgende week
De LLTB wil uiterlijk begin volgende week helder hebben waar wiet tussen maisplanten staat. Beelden van verdachte locaties speelt de LLTB door naar de politie die nog aanwezige planten zal opruimen. Volgens de agrarische belangenorganisatie zijn er reeds verdachte situaties opgespoord met de drones. Aantallen kon een woordvoerster van de LLTB nog niet noemen, omdat de beelden nog geanalyseerd moeten worden.

 

Helikopter
De LLTB schakelt dit jaar voor het eerst drones in om wiet op te sporen. Dat gebeurt nadat de politie stopte met het maken van hennepvluchten met vliegtuig en helikoper. Volgens minister Stef Blok werden bij de vluchten die de politie boven maisvelden uitvoerde maar een gering aantal hennepplanten aangetroffen.

Verbaasd
Die uitspraak wekte eerder verbazing bij LLTB-voorzitter Léon Faassen die de vele duizenden planten die voorgaande jaren werden ontdekt juist als zeer ernstig betitelde. De LLTB heeft opdracht gegeven tot de dronevluchten omdat ze de aanplant van wiet in maisvelden wil tegengaan. In totaal hebben twee honderd boeren, allemaal leden van de LLTB, vijfhonderd maispercelen voor een dronecontrole aangemeld.

Door Redactie