Meer uniformiteit in openingstijden winkels in Roermond

Drukte in de binnenstad van Roermond Foto: Jeroen Kuit

Er moet in Roermond meer uniformiteit komen in openingstijden van winkels. Daartoe gaat winkelierskoepel BIZ een proef uitwerken. Dat was het resultaat dinsdag van een discussieavond over winkelsluitingstijden. Veel winkeliers in Roermond klagen dat de eenduidigheid voor de klant momenteel ver te zoeken is.

Ondernemers handelen naar eigen goeddunken. Een deel sluit op de donderdagse koopavond bijvoorbeeld al rond half acht de deuren. Anderen hebben de koopavond helemaal afgeschaft of gaan later open om op vrijdag, zaterdag en zondag een uurtje langer mee te pikken. Want juist in het weekend loopt er veel volk in de stad.

Sceptisch
Dus was de vraag: moeten we daar niet méér van profiteren, bijvoorbeeld door de reguliere koopavond af te schaffen in ruil voor een uurtje extra op drukkere dagen. Een aantal ondernemers toonde zich aanvankelijk sceptisch. Volgens de criticasters is het nog nooit gelukt ondernemend Roermond op één lijn te krijgen en is zo’n initiatief  gedoemd te mislukken. Nadat een aantal aanwezigen het grote belang van samenwerking had onderstreept, kwam er een kentering in de zaal.

Proef
Met als eindresultaat dat BIZ-voorzitter Dennis van Dijk toezegde dat de winkelierskoepel een voorstel voor uniformere tijden uit gaat werken, dat naar alle waarschijnlijkheid volgend voorjaar als proef van start gaat. Daarbij wordt ook gekeken wat er tijdens de extra openingsuren aan activiteiten georganiseerd kan worden. Want zoals spreker Harry Bijl van brancheorganisatie Inretail benadrukte: "De deur zomaar langer open gooien heeft geen zin. Je moet er iets extra’ s van maken. En er vooral samen de schouders onder zetten.”

Door Gertie Driessen