Dramatische val over vangrail bij Ronde van Lombardije

Foto: Eurosport

De Belgische wielrenner Laurens de Plus heeft tijdens de Ronde van Lombardije een lelijke val gemaakt.

De 22-jarige renner van Quick-Step was in de achtervolging op de Franse koploper Mikaël Cherel toen hij in de afdaling van de Muro di Sormano te hard een bocht in ging en met zijn fiets over de vangrail vloog, het ravijn in. Al snel waren twee ambulances ter plaatse om hulp te verlenen aan De Plus.

In een tweet laten ze weten met hem gesproken te hebben en dat hij slechts lichte verwondingen heeft opgelopen. Dries Devenyns, land- en ploeggenoot van De Plus, stopte op de plek van het ongeval om te helpen. De onfortuinlijke renner werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek. 

Bakelants
Buiten het oog van de camera's vloog ook landgenoot Jan Bakelants over de vangrails. Hij liep maar liefst zeven ribbreuken en twee gebroken ruggenwervels op. De 31-jarige renner van AG2R verkeert wel in stabiele conditie. "Jan is bij bewustzijn, kan normaal ademen en bewegen", zei de teamarts vanuit het ziekenhuis in Como. Bakelants blijft een nacht in het ziekenhuis liggen en laat zondag opnieuw een MRI-scan maken van zijn gehavende rug.

De Italiaanse najaarsklassieker is de laatste grote koers van het wielerseizoen. Tom Dumoulin zag vlak voor aanvang af van deelname omdat hij ziek is. 

Nibali
Vincenzo Nibali schreef uiteindelijk voor de tweede keer in zijn carrière de overwinning op zijn naam. De Italiaan reed met een geweldige afdaling van de Civiglio zijn metgezel Thibaut Pinot uit het wiel.

Nibali (Bahrain-Merida) en Pinot (FDJ) reden vlak voor de top van de Civiglio, de voorlaatste klim van de dag, weg bij de andere favorieten. Tot dat selecte gezelschap hoorde op dat moment ook nog de sterk rijdende Sam Oomen.

Voorsprong
Nibali, die vorige maand het WK in Noorwegen liet schieten om goed te zijn in de 'Ronde van de Vallende Bladeren', toonde zijn dalerscapaciteiten en mocht met nog 8 kilometer te gaan met een kleine voorsprong op Pinot aan de laatste klim van de dag (de San Fermo della Battaglia) beginnen.

Door Redactie