Maatregelen moeten levendigheid centrum Kerkrade vergroten

Foto: De Limburger

Drie genomen maatregelen moeten volgens de Kerkraadse wethouder Dion Schneider eraan bijdragen dat het centrum ‘toekomstproof’ wordt.

Zo mogen voortaan alle ondernemers in Kerkrade zelf beslissen of ze op zondagen en bepaalde feestdagen open willen gaan.  Tot nu toe hadden alleen zaken op de Rodaboulevard en het Euregiopark, en supermarkten deze vrijheid.

Stimuleren
Daarnaast stelt Kerkrade 100.000 euro extra beschikbaar om bedrijven te stimuleren naar het centrum te komen. Voor een groot deel van het centrum is er al zo’n regeling. Het nieuwe budget is  bedoeld voor ondernemers die in delen van de Einderstraat of Marktstraat een zaak willen beginnen. Om niet te concurreren met de rest van het centrum wordt hier ingezet op andere functies, zoals zakelijke dienstverlening, entertainment en maatschappelijke doeleinden.

Leegstand
Als derde is er een verordening aangenomen die Kerkrade moet helpen bij leegstandsproblemen. Eigenaren van panden moeten nu de gemeente benaderen als hun pand meer dan een half jaar leegstaat. Middels een gesprek met de gemeente wordt er dan gezamenlijk naar een oplossing gezocht. Schneider: "Je moet die drie maatregelen eigenlijk zien als een pakket. Het heeft als doel om de levendigheid in het centrum te vergroten. Om het centrum toekomstproof te maken."

Wijken
Volgens de wethouder gaat de focus op het centrum niet ten koste van de wijken: "We willen een goed opererend centrum, maar ook geconcentreerde winkelgebieden in de wijken. Ook daar zetten we sterk op in. Daarom hebben we ook totaal geen  behoefte aan de mogelijke komst van een winkelboulevard aan de Euregioweg. Dat zou bijvoorbeeld slecht zijn voor het Carboonplein en de Rodaboulevard."

Door Ruben van Erp