Schutter Las Vegas schoot voor vuursalvo hotelbewaker neer

Een herdenking voor de slachtoffers in Las Vegas. Foto: Getty Images

Zes minuten voordat hij aan zijn schietpartij vanuit het raam van zijn hotelkamer begon, schoot Stephen Paddock eerst een bewaker van het hotel neer. Dat maakte de politie van Las Vegas maandag op een persconferentie bekend.

Door die nieuwe informatie is het nog opmerkelijker waarom Paddock na negen minuten plotseling stopte met het schieten op de menigte festivalgangers voor het hotel. Tot nu toe werd aangenomen dat Paddock gestoord werd door de hotelbewaker, waarop hij zichzelf zou hebben doodgeschoten. Toen had hij al 58 mensen doodgeschoten en er ruim 500 gewond.

Beveiligingscamera
Paddock had een beveiligingscamera buiten zijn hotelkamer aangebracht, waardoor hij de bewaker, Jesus Campos, zag aankomen en hem door de deur heen neerschoot. Volgens de politie vuurde hij zo’n 200 kogels af in de hal. Campos raakte slechts gewond aan zijn been. Of hij daarna de politie waarschuwde werd niet bekend gemaakt op de persconferentie.

Andere verklaring
In eerdere verklaringen had de politie juist beweerd dat Campos erger had weten te voorkomen. De politieagenten die het hotel doorzochten nadat de schoten begonnen, wisten echter niet dat er een hotelbewaker was neergeschoten 'tot ze hem in de hotelgang zagen liggen nadat ze de lift uitkwamen', zei politiechef Joseph Lombardo op de persconferentie. 

Nieuwe tijdlijn
Deze nieuwe tijdlijn verandert het hele perspectief van de schietpartij, aldus Charles Heal, een gepensioneerde sheriff tegen de LA Times. "Als de politie direct had geweten dat er een bewaker was neergeschoten, dan hadden ze zich direct naar de juiste kamer kunnen begeven, waar de schutter nog steeds aan het vuren was. Het lijkt erop alsof er een gat in de communicatie zat en dat zegt niet veel goeds over de hotelbeveiliging."

Geen motief
Ondanks uitvoerig onderzoek is er nog altijd geen motief voor de schietpartij gevonden. Volgens de politie is er geen bewijs dat er naast Paddock nog een andere schutter betrokken zou zijn geweest. Uitgegaan wordt van mentale problemen bij de schutter. Het gebrek aan informatie noemde Lombardo 'erg frustrerend'. "Maar we blijven verder zoeken. Alle informatie die we krijgen is een nieuw stukje van de puzzel."

Onderzoekers praten ondertussen ook met de broer van de schutter, Eric Paddock. Of dat iets heeft opgeleverd, wilde Lombardo niet zeggen. 

Door Tynke Landsmeer