Burenruzie krijgt nog flinke staart bij rechtbank

Foto: Rob Oostwegel

Kim Hendrikse, betrokkene bij de jarenlange burenruzie in de Dorpsstraat in Guttecoven, eist inzage in politiedocumenten met een beroep op de wet openbaarheid van bestuur.

Hij wil alle gegevens van de politie verkrijgen waarin over zijn rol in de burenruzie is gesproken. De politie weigert de stukken af te staan. De bestuursrechter in Roermond boog zich dinsdag over de vraag of dat terecht is.

Tien jaar
Het gaat om de ruzie tussen bewoners van drie woningen die ruim tien jaar heeft geduurd. In 2015 werd de ruzie door de gemeente Sittard-Geleen beslecht door de woning van Toon H. op te kopen. Door zijn verhuizing keerde de rust terug. Inmiddels vervolgt het Openbaar Ministerie diverse betrokkenen voor hun aandeel in het conflict. H. moet zich voor de zwaarste verwijten  verantwoorden, waaronder het jarenlang opzettelijk inbreuk plegen op de persoonlijke levenssfeer van zijn buren.

Twijfelen
Hendrikse wil met het opvragen van de documenten duidelijk krijgen waarom het tien jaar heeft geduurd voordat is ingrepen. De politie heeft het Wob-verzoek afgewezen omdat Hendrikse ‘geen publiek belang’ zou hebben, en om de rust in de straat te bewaren. De rechter liet dinsdag blijken te twijfelen of die afwijzingsgrond terecht is. Uitspraak volgt binnen zes weken.

Door Erwin Schmidt