Windmolenpark op industrieterrein in Holtum stap dichterbij

Afbeelding: iStock

Windmolens op industrieterrein Holtum-Noord. Al bijna vijftien jaar wordt erover gespeculeerd. Maar dan vooral op papier. Daar lijkt nu verandering in te komen.

Al sinds 2004 wordt in Sittard-Geleen gespeculeerd en gesproken over een bedrijfsmatig geëxploiteerd windmolenpark op industrieterrein Holtum-Noord. Anno 2017 is er echter nog in geen velden of wegen een turbine te bekennen. Alles wijst erop dat daar nu verandering in komt. 

Kansrijk
Multinational Engie, wereldspeler op het gebied van productie en distributie van (onder meer) duurzame energie, en het stadsbestuur sluiten binnenkort een intentieovereenkomst over de bouw van vier grote windturbines op het industrieterrein. Verkennende onderzoeken hebben uitgewezen dat een windpark op die plek technisch en financieel ‘zeer kansrijk’ is. Anders gezegd: haalbaar en betaalbaar. Het provinciebestuur staat ter plekke maximaal vijf windmolens toe.

120 meter
De beoogde turbines krijgen een ashoogte van maximaal 120 meter. "Inclusief rotorbladen maximaal 200 meter", bevestigt projectontwikkelaar Oscar Keet van Engie. De molens produceren groene stroom voor ongeveer 5000 huishoudens. De geraamde investering beloopt tien tot vijftien miljoen euro, zegt Engie-woordvoerder ­Michael Verheul.

Wethouder Ruud Guyt (Duurzaamheid, PvdA) beklemtoont dat er zeker nog geen sprake is van een politiek besluit. "De wettelijk vereiste plan- en inspraakprocedures moeten sowieso nog starten."

Door Laurens Schellen