Meer toezicht van Peel en Maas op zelfsturing na debacle Panningen

Foto: iStock

Naar aanleiding van het Piushallendebacle gaat de gemeente Peel en Maas meer toezicht uitoefenen op burgerinitiatieven waarin veel gemeenschapsgeld zit.

Dat zegt wethouder Roland van Kessel. Hij neemt de aanbeveling over van ambtenaren die onderzoek deden naar het fiasco rond de renovatie van de sporthallen aan Piushof in Panningen.

Failliet
De verbouwing viel 288.000 euro duurder uit dan begroot. De gemeente werd pas geïnformeerd toen het werk al voltooid was. Om te voorkomen dat de eigenaar, Stichting Sporthallen Helden (SSH), failliet zou gaan, trok de gemeente nog een keer de beurs.

rommeltje
Op verzoek van de gemeenteraad werd de zaak onderzocht. Ambtenaren van Peel en Maas concluderen dat de organisatie een rommeltje was. Beslissingen om extra uitgaven te doen, werden genomen zonder dat bekend was of er genoeg geld was. Het bestuur van de SSH dacht dat de architect het budget bewaakte, en andersom.  De SSH informeerde de gemeente te laat over overschrijdingen, zodat die voor voldongen feiten werd geplaatst.

Door Peter Heesen