Dumoulin-effect bij Limburgse wielerclubs: toename jeugdleden

Foto: Ermindo Armino

De Limburgse wielerverenigingen zien dit seizoen een opvallende toename in het aantal jeugdleden, die zij allemaal toeschrijven aan de Giro-winst van Tom Dumoulin.

Door de hele provincie meldden zich de afgelopen maanden tientallen jongens en meisjes aan. "We hebben de laatste tien weken elke week wel een of twee nieuwe aanmeldingen gehad”, zegt voorzitter Ruud van den Heuvel van wielerclub Midden-Limburg. De club telt nu zo’n 45 jeugdleden. "Voor ons is dit heel duidelijk het Dumoulin-effect, want de afgelopen jaren hadden we juist last van een daling.”

Bike Park
Bij WCL Bergklimmers steeg het aantal jeugdleden van veertig naar zeventig, terwijl TWC Noord-Limburg het jeugdbestand zag groeien van vijftien naar dertig. De komst van het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard heeft volgens secretaris Perry Adriaans van de Bergklimmers ook een positief effect.

Knelpunt
Toch loopt Limburg met twee wedstrijdwaardige veilige wieleromgevgingen nog achter op de rest van Nederland. Midden-Limburg moet bijvoorbeeld uitwijken naar de Herungerberg in Venlo om veilig te kunnen trainen. Een ander knelpunt is het feit dat Limburgse talenten steevast vertrekken naar Belgische of Brabantse clubs. "Daar is dit jaar opnieuw geen verandering in gekomen”, verzucht Perry Adriaans.

 

Door Robin van der Kloor