Waarom nam zelfmoordspookrijder knuffels mee in zijn auto?

Foto ter illustratie. Foto: iStock

In de auto waarmee zelfmoordspookrijder Charles T. begin dit jaar een ernstig ongeluk veroorzaakte, lagen knuffels uit zijn tijd in het internaat.

Dat is een van de opmerkelijke details die naar voren kwam in de arrondissementsrechtbank in Aken, waar de ondernemer uit Schimmert terecht staat. De suïcidale T. reed begin dit jaar met 120 kilometer per uur tegen het verkeer in en veroorzaakte een zwaar ongeval op de Duitse snelweg dat twee mensen het leven kostte. Hij wordt vervolgd voor dubbele moord en zesvoudige poging tot moord. 

Psychiater
Woensdag werden in de geruchtmakende zaak een anatoom-patholoog en een forensisch psychiater gehoord. De laatste sprak in vier sessies zeventien uur met T. en kwalificeerde zijn geestelijke toestand op het moment van de crash als 'zwaar depressief'. Over hoe hij er tijdens de fatale rit precies aan toe was, kan ze weinig zeggen omdat T. zich niets meer kan herinneren van de periode rond zijn zelfmoordpoging. Wel zegt hij te vermoeden dat hij de afscheidsbrief, die later in zijn auto werd gevonden, op de ochtend van de dodemansrit geschreven heeft. 

Opvallend is verder dat er naast de brief ook knuffels in de auto werden gevonden, die dateren uit T.'s periode in het internaat. Waarom had hij die meegenomen? Niet zomaar, vermoedt de forensisch psychiater. En waarom reed hij eerst kilometers in de normale rijrichting voordat hij besloot te gaan spookrijden? Het zijn vragen waar - gezien het geheugenverlies - lastig antwoord op te vinden is.

Antidepressiva
In het proces in Aken werden eerder al de vrouw en de huisarts van T. verhoord. Toen bleek dat de veertiger al zeventien jaar antidepressiva slikte vanwege paniekaanvallen en stemmingswisselingen.

Door Redactie