Geen lachonderzoek in Heerlense mortierbomzaak

Het balkon raakte zwaar beschadigd. Foto: De Limburger/Arnaud Nilwik

In de Heerlense mortierbomzaak komt geen vergelijkend lachonderzoek om de mogelijke onschuld van verdachte Danny van den B. (26) aan te tonen.

Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kan een dergelijk onderzoek geen definitief uitsluitsel geven over de persoon achter een lach.

Filmpje
De advocaat van Van den B. had naar de mogelijkheden van een lachonderzoek gevraagd omdat een getuige beweert dat hij op een filmpje de lach van de Heerlenaar herkent. Maar het NFI heeft via het Openbaar Ministerie laten weten dat zo’n onderzoek niet haalbaar is. "Een lach is iets anders dan een stem of een handschrift. Iedereen heeft verschillende vormen van lachen in zijn repertoire zitten. En je kunt een lach moeilijk controleren want je hebt geen goed vergelijkingsmateriaal", zegt de officier van justitie.

Mortier
Van den B. en een 29-jarige man zonder bekende woon- of verblijfplaats worden ervan verdacht op 18 december 2016 een mortierbom tegen een woning in de Heerlense wijk Passart te hebben gegooid. Door de klap raakte het balkon zwaar beschadigd en sneuvelden de ruiten van de woning. Hoewel de bewoners thuis waren, vielen er geen gewonden.

Hechtenis
Een verzoek van de advocaat van Van den B. om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt te schorsen, is door de rechter afgewezen. Hij blijft daardoor, net als de medeverdachte, voorlopig vastzitten.

Door Ruben van Erp