Buurman bekent moord op 23-jarige studente in Luik

Foto: HBVL

Hij stond nog onder elektronisch toezicht na twee veroordelingen voor verkrachting, maar toch kon Patrick Vanderlinden (54) maandag opnieuw toeslaan. De buurman van de 23-jarige Louise Lavergne ontkende eerst dat hij de studente in Luik wurgde en neerstak, totdat hij geconfronteerd werd met de bewijzen. Een bebloede sok in een vuilniszak deed hem de das om.

Louise Lavergne was een goede studente en het was absoluut niet haar gewoonte om de lessen over te slaan. Bij haar vrienden gingen dan ook alle alarmbellen af toen ze maandag niet opdaagde op de universiteit van Luik. Ze zat in het vierde jaar van de studie dierengeneeskunde.

Levenloos
De ongerustheid bewoog haar vriend er maandagavond toe om samen met zijn moeder een kijkje te gaan nemen op haar appartement. Daar deed hij om 18.30 uur de lugubere ontdekking. Het meisje lag levenloos op de grond, gekleed in een joggingbroek.

Dinsdag wees de autopsie uit dat het meisje gewurgd was en met een mes gestoken in de borst. Nog geen 24 uur later werd haar buurman aangehouden op verdenking van doodslag. 

De man ontkende de feiten eerst, maar ging over tot bekentenissen toen de onderzoekers hem confronteerden met harde bewijzen. De politie vond in een vuilniszak een bebloede sok en een brief gericht aan de verdachte. De bloedspatten in zijn woning deden geen twijfel meer bestaan over zijn schuld.

Naakt voor de deur
De man is geen onbekende bij justitie. Hij liep al twee veroordelingen op voor verkrachting van minderjarigen en moest daarvoor een celstraf van negen jaar uitzitten. In 2015 kwam hij vrij, maar hij moest nog vijf jaar onder elektronisch toezicht blijven. Toch is er ondanks die voorgeschiedenis deze keer geen sprake van seksuele agressie, zegt het parket.

Bijna drie jaar geleden stond de man nog compleet naakt voor de deur van Louise, zo vertelt een vriend aan de kranten van Sudpresse. Hij zou toen een briefje onder haar deur hebben geschoven met de boodschap dat hij met haar wilde vrijen. In plaats van het op te rapen, trok Louise de deur open en werd ze geconfronteerd met de naakte man. Die vluchtte snel weer naar boven.

Excuses
De vrouw legde een verklaring af bij de politie, maar volgens haar vrienden werd de zaak nooit opgevolgd. Enkele dagen later zou de verdachte bij haar hebben aangeklopt om zich te excuseren. Het zou de enige keer geweest zijn dat ze met elkaar praatten.

De moeder en vader van Louise kwamen woensdag naar Luik om het lichaam van hun dochter op te halen.

Door Redactie