35 maanden cel geëist tegen jihadverdachte Laura H.

Laura H. tijdens een interview voor de Koerdische tv net na haar ontsnapping uit IS-gebied. Foto: De Limburger

De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Rotterdam 35 maanden cel geëist tegen jihadverdachte Laura H. Daarvan zijn 24 maanden voorwaardelijk zodat H. niet meer terug de cel in hoeft.

H. heeft al een jaar in voorarrest gezeten. Het OM beschuldigt haar van deelname aan de terroristische organisatie IS en voorbereidingen voor het plegen van terroristische misdrijven, samen met haar man Ibrahim. 

Kalifaat
Volgens de aanklagers is de 21-jarige H. 'weloverwogen en bewust' naar IS-gebied gereisd en ook 'in volle wetenschap'. Het OM wijst op meerdere getuigen die zeggen dat H. zelf het voortouw nam om naar het kalifaat te gaan. H. claimt dat ze is gedwongen door haar gewelddadige man, in de war was en dat ze niet wist wat in Irak en Syrië gebeurde en waar IS voor stond. De aanklagers geloven daar niets van.

H. vertrok in september 2015 naar IS-gebied in Irak, samen met haar man en twee kleine kinderen. Een klein jaar later, in juli 2016, kon ze uit het kalifaat wegkomen. Haar man bleef achter.

Aanslag
"Mensen praten er daar gewoon over dat ze een aanslag willen plegen. Zo werkt dat in IS-gebied. Dat is niet stiekem of zo", klonken de woorden van H. eerder vandaag in de rechtszaal. Ook haar man vertelde haar wat hij van plan was. Wanneer de officier van justitie vraagt of ze gehoord heeft dat andere mensen aanslagen wilden plegen, antwoordt ze: "Ik las berichten van Ibrahim op Telegram. Daar stond dat."

Gevlucht
Anderhalf jaar nadat Laura H. samen met haar twee kinderen plots opdook voor de camera van een Koerdische tv-zender in Irak, stond ze donderdag voor de rechtbank in Rotterdam. Zelf zegt ze, met hulp van haar vader in Nederland, gevlucht te zijn uit het kalifaat. 

Snikkend en huilend
Ze houdt vol dat ze voor haar vertrek naar IS-gebied echt niet wist wat zich daar afspeelde. In Irak kwam ze pas achter de gewelddadige bedoelingen van IS en wilde ze na een paar maanden weg.

H. verklaarde tijdens de zitting uitgebreid hoe ze onder invloed stond van haar gewelddadige man. Toch bleef ze bij hem, want ze was in de war en wilde iemand zijn. Ook haar islamitische geloof verklaarde ze vanuit haar behoefte om 'ergens bij te horen'.

Zonder opdracht
Het Openbaar Ministerie hield lang de mogelijkheid open dat Laura ‘met een opdracht’ van IS was teruggekeerd. Daar wordt ze nu niet meer van verdacht, ze wordt nog wel vervolgd omdat ze zich bij een terroristische organisatie heeft aangesloten. De jonge moeder zat een jaar vast en kwam vlak voor de zomer voorwaardelijk vrij, in afwachting van haar rechtszaak.

Door Redactie