Jaar cel dreigt voor verdachte van brand in zorgcentrum

Foto ter illustratie Foto: iStock

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Maastricht een jaar gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist tegen de 52-jarige Maastrichtenaar Leon C.

Officier van justitie Martin Scharenborg houdt de als ‘licht zwakzinnig’ te boek staande C. verantwoordelijk voor op z’n minst twee brandstichtingen in zorgcentrum Scharwyerveld in de Maastrichtse wijk Malberg.

Geen hard bewijs
De verdachte - wiens moeder in het verzorgingstehuis verblijft en bij wie hij regelmatig op bezoek gaat - ontkende donderdag in alle toonaarden verantwoordelijk te zijn voor het in brand steken van eerst een plantenbak (20 maart 2016) en vervolgens een bankstel (18 juli 2016). Daarvoor - zo erkende ­officier van justitie Scharenborg - bestaat ook eigenlijk geen hard bewijs: niemand heeft gezien dat C. de voorwerpen in brand stak en ook de camerabeelden in het verzorgingshuis tonen dat niet glashard aan.

Lastige zaak
Scharenborg sprak daarom van "een lastige en ingewikkelde zaak" en zei zich ervan bewust te zijn dat de rechtbank op alle punten tot vrijspraak voor C. zal komen als ze al het voorhanden zijnde ‘indirecte bewijsmateriaal’ als op zichzelf staand beoordeelt.

De uitspraak is op 26 oktober.

Door Ivo Kok