Wethouder Teeuwen verrast door Fort van Venlo

Een impressie van het Fort van Venlo Foto: Gemeente Venlo

Wethouder Jos Teeuwen (Ruimtelijke Ontwikkeling, CDA) moest donderdag in De Limburger lezen dat Frank Vaessen bereid is zich terug te trekken uit de herontwikkeling van het kazerneterrein in Blerick. Mede-initiatiefnemer Hessel Meijer is met drie kandidaten in gesprek over een overname van Vaessens aandelen.

"Dat er discussie was tussen de aandeelhouders van het Fort van Venlo was ons bekend", zegt Teeuwen. "Maar het verbaast me dat ik in de krant moet lezen dat ze bezig zijn met een aandelenoverdracht. In normale verhoudingen ga je zo niet met elkaar om.”

Risico
Teeuwen heeft de indruk dat Hessel Meijer "knetterhard” vooruit wil op het kazerneterrein, maar Vaessen niet. Omdat  Vaessen het risico te groot vindt om de bouwvergunning en lening voor het plan aan te vragen, ligt het project Fort van Venlo al maanden stil. Teeuwen betreurt dit. "Aan ons ligt het niet. Er is een contract, hier staan alle seinen op groen. We waren goed bezig met het Fort van Venlo. Maar het is een ingewikkeld proces, waarbij je vaak twee stappen vooruit zet en één weer terug.”

Verbaasd
Diverse politieke partijen reageren eveneens verbaasd. Zij vragen zich af waarom ze over de ontwikkelingen binnen het Fort van Venlo niet tijdig zijn geïnformeerd door het college van B & W.

Oppositiepartijen Lokale Democraten, GroenLinks, SP zien hun al vaker geuite zorgen over de risico’s van het project  bevestigd worden door de stap van Vaessen. "De gemeente is de regie over het Fort volledig kwijt", aldus Ton Heerschop (SP). Ineke Hendrickx (GroenLinks) spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling in een ‘hoofdpijndossier’. "We zijn al negen jaar bezig met het kazerneterrein. Als dit fout gaat, gaat de gemeente financieel helemaal onderuit."

Spoedberaad
De ook verraste coalitiepartijen CDA, VVD en VenLokaal wachtten donderdag eerst op uitleg. Die kregen ze van Teeuwen. Hij riep alle fractievoorzitters voor spoedberaad bij elkaar. Afgesproken is dat de politiek via een brief snel helderheid krijgt over het proces tot nu toe. De impasse rond het kazerneplan wordt besproken tijdens de gemeenteraad op 25 oktober.

Door Daan de Hulster