Te weinig capaciteit: politie zet moordzaken in de ijskast

De geruchtmakende liquidatie van Kemal Zengin in Blerick is een van de zaken die 'on hold' worden gezet. Afbeelding: De Limburger

Extreem veel grote misdrijven, te weinig rechercheurs. Vier grote onderzoeken in Limburg heeft de politie dit jaar noodgedwongen in de ijskast moeten zetten.

Door gebrek aan capaciteit heeft de politie het onderzoek naar de vier grote zaken moeten staken. Eén daarvan betreft de geruchtmakende liquidatie van Kemal Zengin in Blerick.

Geparkeerd
Complexe recherchezaken met een grote maatschappelijke impact worden opgepakt door het Team Grootschalige Opsporing (TGO), een groep gespecialiseerde rechercheurs. Omdat het aantal TGO-zaken dit kalenderjaar heel hoog is, kan niet elk onderzoek worden uitgediept. Vier van dit soort high profile-zaken zijn daardoor voorlopig geparkeerd.

Lees ook: Rechercheurs zijn op: de moordzaak gaat in de slaapstand 

De moord op de 44-jarige Kemal Zengin, die in augustus voor de deur van zijn woning in Blerick werd doorzeefd met kogels, behoort tot het viertal. De nabestaanden zijn door de familierechercheurs op de hoogte gebracht van het voorlopig on hold zetten van het onderzoek. Daarnaast verkeert ook de nadere research naar het mysterieuze overlijden van een Pool in Kelpen-Oler, een in zijn eigen woning doodgestoken man uit Landgraaf en een schietpartij aan de Weggebekker in Heerlen in de slaapstand.

Moeilijk behappen
Recherche-officier van justitie Olav ­Beckers beaamt dat het knelt bij de TGO-onderzoeken. "We zitten in een fase dat het moeilijk te behappen is. Dit jaar hebben we te maken met een forse aanslag op onze capaciteit. Dat leidt helaas tot pijnlijke keuzes."

Dit kalenderjaar staat de teller wat Limburgse TGO-zaken betreft al op zestien. Ter vergelijking: vorig jaar waren dat er negen in totaal.

Lees ook: Met deze grote zaken is de Limburgse politie bezig

Het opvallend hoge aantal te behandelen TGO-zaken in 2017 berust volgens Beckers op toeval. "We ontwaren geen patroon. In Limburg is geen sprake van een ‘Mocro-maffia’-verhaal (een golf aan liquidaties in de onderwereld), zoals in Amsterdam. Volgend jaar kan het zo weer anders zijn. Wat we wel zien, is dat we nu ook te maken hebben met veel lastig op te lossen cases en met naijl-effecten van oudere TGO-zaken. Een goed voorbeeld is de zaak-Nicky Verstappen, waar nu weer vol op gerechercheerd wordt. Al moet ik daarbij wel opmerken dat die naijl-effecten ook voor de jaren 2015 en 2016 gelden."

Ondanks de grote hoeveelheid TGO-cases blijft de recherche andere veel voorkomende criminaliteitsvormen zoals woninginbraken en straatroven onderzoeken.

Door Jos Emonts en Marco van Kampen