Beluga-chef Van Wolde maalt niet om daling in restaurant-top 100

Beluga-chef Hans van Wolde.© De Limburger/Guy van Grinsven

Chefkok Hans van Wolde zag zijn restaurant Beluga Loves You maandag vijf plaatsen zakken op de lijst van de 100 beste restaurants van Nederland.

Ray Simoen

Zo'n forse daling, van plaats 5 naar plaats 10, had hij nog niet meegemaakt: negen jaar geleden voerde Beluga, zoals het tweesterrenrestaurant toen heette, nog trots de lijst van restaurantgids Lekker aan.

Jonge koksMaar Van Wolde maalt niet om de duikeling, die hem op de rand van de top tien deed belanden. "Ik sta al 20 jaar in de top 10. Ik heb hoog en minder hoog gestaan. Dat ik nu vijf plaatsen inlever, komt doordat een nieuwe generatie jonge koks zich meer en meer manifesteert. Geen ramp."

Veel energieLinks en rechts werd gefluisterd dat de Maastrichtse chef minder oog zou hebben voor Beluga Loves You omdat hij volledig zou worden opgeslokt door zijn nieuwe project Brut 172. In dat restaurant in Reijmerstok hoopt Van Wolde vanaf 2020 zijn gedroomde drie Michelin-sterren bijeen te gaan koken. De kok wuift die verwijten weg. "Ik heb twee keer zoveel energie als de anderen. Ik kan veel aan. Beluga loopt als een tierelier en voor mijn restaurant in Reijmerstok zijn al 200 certificaten verkocht. Ik heb minder geld van de bank nodig."

Van Wolde vraagt zich verder hardop af waarom jonge Limburgse koks als Edwin Soumang van One in Roermond en Ralf Hermans van Rantrée in Maastricht er maar niet in slagen om tot de top 10 van Lekker door te dringen. "Werken ze wel hard genoeg of missen ze 'drive' om door te breken?"

Lees ook: Tien Limburgse adresjes in restaurant-top 100 van Lekker

Da VinciOverigens daalde niet alleen Van Wolde, maar ook Margo Reuten van restaurant Da Vinci in Maasbracht op de lijst. Ze ging van plek 13 naar 14, maar zit daar niet mee in haar maag. "Geen ramp, het scherpt ons om er weer extra tegenaan te gaan en volgend jaar weer bij de stijgers te horen."

Meest gelezen

Gemeenteberichten