University College Venlo beste van Nederland

University College Venlo. Afbeelding: Google Streetview

University College Venlo is uitgeroepen tot het beste van Nederland. Dat blijkt uit de Keuzegids Universiteiten 2018 die woensdag verschijnt. Daarmee laat de Venlose dependance van de Maastrichtse universiteit de tien andere University Colleges achter zich.

University Colleges zijn brede, Engelstalige opleidingen met strenge selectie aan de poort. De Venlose college is voor het eerst in de lijst opgenomen. Ieder jaar stelt de Keuzegids een ranglijst samen van Nederlandse universiteiten op basis van beoordelingen van experts én de tevredenheid van studenten over studieaspecten. Naast 'de beste' mag de Venlose dependance zich volgens de maatstaven van de Keuzegids ook 'topopleiding' noemen. 

Topopleiding
Ook de Heerlense Open Universiteit valt in de prijzen: het is volgens de gids de op een-na-beste universiteit van Nederland. Alleen Wageningen University doet het beter. Daarnaast heeft Heerlen twee bachelor-opleidingen, bedrijfskunde en milieu-natuurwetenschappen, die gelden als topopleiding.

Steenkolenengels
Opvallend is verder dat Maastrichtse studenten dik tevreden zijn over het Engels van universitair docenten. Ze krijgen met een 7,4 landelijk bezien de grootste pluim, naast docenten aan de Groningse universiteit. Zij moeten het doen met twee tienden minder. Hoge cijfers, tegen de tendens in. Elders bakken de universitair docenten er niet veel van. In Enschede en Eindhoven scoorden ze een 6,3. Ze "hebben waarschijnlijk in veel gevallen een grotere wiskunde- dan een talenknobbel", schrijft de gids. De Universiteit Leiden kwam er achter dat je niet alles kunt ‘verengelsen’. Leiden doopte haar bibliotheek om tot Library University Leiden (LUL).

Groei
Leiden, Eindhoven en Rotterdam dalen het sterkst op de ranglijst. Ze hebben volgens de gids één ding gemeen: het aantal eerstejaars is op de universiteiten in zes jaar sterk gegroeid, met minstens 30 procent. "Kritiek van studenten op begeleiding en faciliteiten verraadt dat deze groei niet goed opgevangen is." 

Door Redactie/ANP