Nederlandse student vindt anti-katerpil uit

Vanavond weer een zakelijk diner met wat 'verplichte' glaasjes wijn en morgen toch fris op die vergadering verschijnen? Student geneeskunde aan de Radbouduniversiteit Niels Pesser heeft het medicijn. Samen met zijn vader, die apotheker is, verkoopt hij anti-katerpil Zober!

Een pil die een paar jaar nodig heeft gehad om ontwikkeld te worden, zo schrijft het Nijmeegse universiteitsblad Vox. Het idee ontstond een jaar of vier geleden tijdens een fietsvakantie. Na een fietstocht door de bergen ploften vader en zoon neer in een restaurant. Daar werd gegeten, met een aantal glazen alcohol.

‘Dan zit je de volgende ochtend toch minder lekker op de fiets’, vertelt Niels in Vox. ‘Toen zijn we gaan nadenken: zouden we daar niet iets aan kunnen doen?’ Terug in Nederland gingen de twee op zoek in de wetenschappelijke literatuur over katers. Niels’ ervaring als student geneeskunde, en Jacco’s kennis als apotheker, kwamen daarbij goed van pas. Ze vonden iets zo alledaags is, dat het bijna te mooi is om waar te zijn: groene thee.

De apotheek van zijn vader in het Brabantse Hoeven werd de proeftuin, waar een combinatie van werkzame stoffen, bindmiddelen en een basis van speciale groene thee uit China tot pil is gesmeed. Welke combinatie zeggen ze niet. ‘We willen niet dat grote bedrijven onze receptuur kunnen namaken’, verklaart Jacco. 

Uit die groene thee wordt de cafeïne gehaald – die stof is niet bevorderlijk voor een goede slaap. En omdat er in de thee maar een kleine hoeveelheid van de werkzame stof zit is indampen nodig om een hogere concentratie in de pil te stoppen. En dat is nodig, want anders moet je wel heel veel groene thee drinken om het katergevoel weg te krijgen, zegt Niels.

Niet overtuigd
Frans Russel, hoogleraar farmacologie en toxicologie van de Radboud Universiteit, dook op verzoek van Vox in de wetenschappelijke literatuur die er is over het effect van groene thee op katers. Dat verband bestaat wel, zegt hij, alleen is nooit aangetoond dat het een kater volledig kan doen verdwijnen. ‘Op basis van wat ik lees, acht ik het een onwerkzaam preparaat. Het effect van thee op de afbraak van alcohol gaat om 10 tot 15 procent. Heeft het lichaam normaal een uur nodig om een glas bier af te breken, dat doet het daar nu vijftig minuten over. Dat zet niet veel zoden aan de dijk.’ Bovendien, zo benadrukt Russel, kwam dat resultaat uit een studie met muizen. ‘Bij mensen is het allemaal niet uitgezocht.’

Katergevoel
Toch zegt Niels dat de mensen uit de eigen kring waarin de pil nu getest is geen hoofdpijn of misselijkheid hadden. In de afgelopen drie weken zijn er ongeveer honderd doosjes besteld en mensen bestellen ook opnieuw. Ze horen positieve geluiden. "Het kan wel zijn dat je vermoeid bent als je wat weinig slaap hebt gehad. Sommigen hadden een wat droge mond, maar dat kan ook door uitdroging komen. Een katerig gevoel had niemand.’’ Hij gelooft niet dat een placebo-effect dat bij iedereen kan doen. 

Maar wetenschappelijk bewijs is er niet, geeft hij toe. En dat zit ook niet in de planning. "Een wetenschappelijke studie naar de werking is duur, kost veel tijd en de noodzaak is er ook niet. Omdat het voedingssupplementen zijn en niet om een medicijn gaat, hoeft het niet." Het betekent wel dat mensen van hun anti-katerpil denken dat het het zoveelste 'wondermiddeltje' is. "Dat is ons manco’’, zegt hij. 

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen