Venlonaar die vijf jaar de bak indraait krijgt nieuwe klap te verduren

Afbeelding: iStock

Tegelen - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag twaalf maanden celstraf geëist tegen Servet Y. uit Venlo.

Y. heeft volgens het OM softdrugs naar Duitsland geëxporteerd. In november legden de rechters hem al vijf jaar cel op in een soortgelijke drugszaak. Y. moest toen na de uitspraak direct de cel in. 

Oude koeien 
De 43-jarige verdachte uit Venlo had geen rekening houden met deze eis van het OM. "Het gaat om een stokoude zaak", zei zijn advocaat.

300 kilo
In de zomer van 2009 kregen politie en justitie de eerste aanwijzingen dat een groep van acht rond Y. zich bezighield met drugsexport. Het spul werd in Utrecht ingekocht en in auto’s de grens overgebracht. In vier of vijf transporten zou in totaal circa 300 kilo zijn uitgevoerd.

Onverwacht
Y. en zijn medeverdachten, veelal plaatsgenoten, hoopten na al die jaren dat het recht op vervolging zou vervallen. Daarvoor pleitte Guus Lina (advocaat Duran S.) vol overtuiging, maar zonder succes. Servet Y. verwachtte vervolgens een milde eis van het Openbaar Ministerie. Twaalf maanden voor die 'stokoude zaak' vinden Y. en zijn raadsman alles behalve mild.

Drie jaar cel
Dat de eis nog hoger kan, hoorde medeverdachte Duran S. (43) uit Venlo. Voor hem heeft het OM drie jaar cel in petto. Hij zou de spin in het web zijn geweest. Ook zijn advocaat Marcel Heuvelmans vroeg tevergeefs de zaak niet meer te behandelen. De advocaten zullen in hun pleidooien andere wapens in de strijd moeten gooien om de rechtbank ervan te overtuigen. De Utrechtse leverancier van de drugs hangt 22 maanden boven het hoofd.

Door Jos Emonts