Bankroet Virenze kost 465 mensen contract, hoop op snelle doorstart

Afbeelding: De Limburger/Mitchell Giebels

Zorginstelling Virenze is failliet verklaard. De schuld is opgelopen tot ruim 10 miljoen euro. De 465 personeelsleden worden ontslagen, maar de curator verwacht snel een akkoord over een doorstart.

Curator Dominique Roomberg is met diverse GGZ-instellingen in gesprek over een overname en doorstart van de activiteiten. In afwachting daarvan zal UWV de salarissen betalen.

Faillissement
De instelling voor ambulante geestelijke gezondheidszorg met tienduizend cliënten kwam dit jaar in grote problemen door slechte bedrijfsvoering, lagere tarieven in de GGZ en de overgang van de Jeugdwet naar de gemeenten. Twee weken geleden kreeg Virenze al uitstel van betaling. Roomberg probeerde sindsdien te redden wat er te redden viel, maar de instelling kwam verder onder druk te staan, omdat gemeenten en verzekeraars – de belangrijkste opdrachtgevers - zijn gestopt met betalen, om hun eigen financiële positie veilig te stellen. Daarop zag de bewindvoerder geen andere uitweg dan het faillissement aan te vragen.

Akkoord
Roomberg heeft de afgelopen weken met meerdere GGZ-instellingen gesprekken gevoerd over overname en voortzetting van de activiteiten. Nu Virenze failliet is, verwacht hij snel – wellicht nog voor Kerstmis – een akkoord te bereiken. Roomberg denkt dat het grootste deel van de werknemers bij de nieuwe eigenaar weer aan de slag kan en dat bijna alle behandelingen kunnen worden voortgezet. De dossiers van alle patiënten worden bewaard.

Kasteel te koop
Virenze opereert vanuit dertig locaties in het hele land. Drie van de gebouwen zijn eigendom, de rest is gehuurd. In Limburg heeft Virenze vestigingen in Brunssum, Vaals, Geleen, Hoensbroek, Sittard, Maastricht en Heerlen. Het hoofdkantoor zit in kasteel Rijckholt in Gronsveld. Het kasteel is te koop.

De afgelopen maanden probeerde interimbestuurder Loek Radix Virenze onder te brengen bij de zorginstellingen Mondriaan, Levanto en Max Ernst. Die haakten echter af toen de overname juridisch en financieel veel riskanter bleek dan gedacht. Niet bekend is of ze nu weer met Roomberg aan tafel zitten.

Door Peter Bruijns

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen

Gemeenteberichten