Gevangenen Roermond moesten binnenblijven op dag helikopterkaping

Afbeelding: Annemiek Mommers/Bert Jansen/ANP/iStock

Het had een spectaculaire ontsnapping moeten worden zoals in de film. Maar zelfs als Amsterdamse criminelen afgelopen oktober de binnenplaats van de gevangenis Roermond met een gekaapte helikopter hadden weten te bereiken, dan nog was in hun plan in duigen gevallen.

Uit voorzorg werden alle gedetineerden die dag namelijk binnengehouden, onthult de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee in een eindejaarsgesprek met stadszender AT5.

Plannen
De politie was volledig op de hoogte van de plannen van de mannen die volgens jusitie topcrimineel Benaouf A. uit de gevangenis wilden bevrijden. Vandaar dat er verschillende maatregelen werden getroffen.

Lees ook: Verdachte verijdelde ontsnapping bestelde helikopter voor romantische rondvlucht met vriendin

"We hadden het zo geregeld dat het niet mogelijk zou zijn voor hen om iemand uit de Penitentiaire Inrichting te halen," zegt Hofstee in het gesprek met de zender dat komende donderdag in zijn geheel wordt uitgezonden. "Buiten de gevangenis waren voor de zekerheid diverse obervatie -en arrestatieteams aanwezig."

Achtervolging
Voordat de mannen echter een helikopter konden kapen op het vliegveld van Budel, greep de politie in. Na een achtervolging werd in Roosteren één van de verdachten, een 30-jarige Fransman, doodgeschoten. In totaal zitten zeven mensen vast, onder wie een Colombiaanse helikopterpiloot.

Lees ook: Colombiaanse piloot opgepakt voor verijdelde helikopterkaping

De groep was volgens Hofstee zwaar bewapend. Hij noemt de ontsnappingspoging "vrij bijzonder". "Je ziet het een enkel keer in films. Het zegt ook wel iets over het type criminelen. Wat ze durven, wat voor mogelijkheden en ideeën ze hebben. En hoe gevaarlijk ze zijn. Dat zijn nietsontziende criminelen."

Door Redactie
Roermond