Drie keer in één week geweld in azc's: Scharen maar verbieden?

Afbeelding: Maartje van Berkel

Drie incidenten binnen een week in Limburgse en Brabantse asielzoekerscentra. Wat is er aan de hand? En nopen ze het COA tot het nemen van extra maatregelen?

Steekpartijen in Weert en Baexem. En een grote vechtpartij in Overloon. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kreeg afgelopen week te maken met drie pittige incidenten in Limburgse en Noord-Brabantse opvanglocaties.

Decemberpiek?
Zijn ze het gevolg van de sombere decembermaand? Het gemis van familie met kerst dat leidt tot frustratie? "Niets van dat alles", vertelt COA-woordvoerder Robert Ploeg. "Er is geen sprake van een ‘decemberpiek’ in incidenten. We hebben op 35 locaties elke maand enkele honderden incidenten. Per centrum zijn dat er minstens twee per week. Niet allemaal even heftig. Incidenten kunnen variëren van een verloren paspoort tot aan een incident als Overloon aan toe."

Scharen
Het COA ziet daarom ook geen reden tot extra maatregelen naar aanleiding van de meest recente incidenten. Ploeg: "Moeten we scharen gaan verbieden omdat die bij twee van de drie incidenten zijn gebruikt? Nee, dat is van de gekke, maar wat we zeker wel doen, is na elk incident evalueren of er zaken zijn die we anders moeten doen, of we signalen gemist hebben. Mochten daar zaken uit naar voren komen, dan nemen we maatregelen."

'Huisarrest'
Ook Weert, Leudal en Schinnen, die elk een azc in hun gemeente hebben, zeggen geen maatregelen te nemen. Dat verschilt van vorig jaar, toen Weert, Heerlen en Venray (op verschillende manieren) besloten om asielzoekers ‘huisarrest’ op te leggen gedurende oud en nieuw. Daarmee wilden ze problemen buiten de azc’s voorkomen. "Er is nu helemaal geen reden toe. Alles is onder controle. Vorig jaar was er juist al een hele reeks aan incidenten geweest buiten het azc”, vertelt een woordvoerster van de gemeente Weert.

Volgens het COA zijn er het afgelopen jaar ook diverse zaken veranderd die hebben geleid tot die ‘betere’ omstandigheden. Zo krijgen asielzoekers voortaan sneller een beschikking waarmee de procedure van een asielaanvraag officieel start.

Door Eric Seuren