Kattenkliniek streng verboden voor honden

© Luc Lodder

Geen hond mag er binnen. Alleen poezen zijn welkom in de eerste kattenkliniek van Limburg. Alles, maar dan ook alles wordt hier gedaan om de stress bij dier en baasje tot een minimum te beperken.

Merel Visscher

Wie wel eens met z’n kat naar de dierenarts is geweest, weet hoe stressvol het kan zijn: eerst het tegenstribbelende dier in de reismand krijgen, dan in gillende vaart met jankend katje op de achterbank naar de dierenarts, waar in de wachtkamer blaffende of hijgende honden bij het mandje vandaan gehouden moeten worden. Tegen de tijd dat de kat op de behandeltafel zit, giert de adrenaline al door de ruimte.NekvelHelemaal fout, vindt paraveterinair Ted Quaedvlieg. Zij is initiatiefneemster van de eerste kattenkliniek van Limburg, die vandaag open gaat aan de Ruys de Beerenbroucklaan in Heerlen. "Ik zat al 41 jaar in dit vak en weet gewoon hoe je een kat het beste kunt vasthouden en kalmeren. Als ik mensen een kat bij het nekvel zie pakken, gaan bij mij de nekharen omhoog staan. Het maakt een kat veel rustiger om de punten van de oren te masseren of de T-zone op het voorhoofd te strelen. Met rust en aandacht kun je zo veel meer bereiken."De Kattenkliniek Parkstad, een nevenvestiging van de dierenartspraktijk aan de Bautscherweg, ziet er al in de wachtkamer anders uit. De wachtende kat kan plaatsnemen op de krabpaal bij een knapperend haardvuur, terwijl het baasje met een kop koffie in een fauteuil naar loungemuziek luistert. Niet te zien, maar voor de gevoelige kattenneus wel waar te nemen zijn de rustgevende feromonen die in alle ruimten worden verspreid. In de kliniek werken vijf dierenartsen, elk met hun eigen specialisme, een kattengedragsdeskundige, een trimster en zelfs een osteopaat. Daarnaast is er een ruimte voor hospitalisatie, waar de eigenaar op ziekenbezoek kan komen.GevoeligWaarom een speciale kliniek voor katten? Het idee is overgewaaid uit Engeland, waar de feline al helemaal zo goed als koninklijk is. Inmiddels zijn er ook een handvol in Nederland. Volgens Quaedvlieg en gedragsdeskundige Rian Lensen zijn veel katten van nature gevoelig voor geuren, geluiden en een vreemde omgeving. "Veiligheid en geborgenheid zijn basisbehoeften van de kat. Daarom hebben we hier bij de balie al een plek waar het reismandje hoog neergezet kan worden, zodat de kat overzicht heeft. Voor het onderzoek begint, zit de kat even bij zijn baasje op schoot."Deze wijze van benadering levert zeker vruchten af, weet dierenarts Frans Pleeging uit ervaring. "Hoe kalmer de kat, hoe beter het onderzoek verloopt. Op de behandeltafel hebben we ook een mandje staan. Want ja, de behandeltafel, daar ontkomt een kat toch niet aan."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Gemeenteberichten