Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Recensie: Vermaak is raak, smaak bijna ook

Dit artikel krijg je van ons cadeau

  • Recensie: Vermaak is raak, smaak bijna ook
    Restaurant Smaak en Vermaak in Heerlen.
Wekelijks legt culinair verslaggever Ray Simoen een Limburgse eetgelegenheid op de grill. Brengt Restaurant Smaak en Vermaak in Heerlen deze week zijn smaakpapillen in vervoering?

Vermaak is er al voordat je een stap binnen hebt gezet. Op de overzichtelijke website kun je precies het tijdstip aankruisen wanneer je aan tafel wilt gaan. Vanaf 17.00 uur tot 21.30 uur leggen ze van alles, van carpaccio tot ijs, voor je op de Josper grill, een uit Barcelona ingevlogen wonderapparaat, zo toont een lekkerbekkend introfilmpje. Je krijgt meteen via je iPhone of e-mail een hartelijke bevestiging.

Carnaval
Vanaf het verwarmde riante terras kun je je er nog even van vergewissen dat het Pancratiusplein rijk bedeeld is met cafés, grand-cafés en restaurants: in bonte kleuren geverfd, alsof het hier elke dag carnaval is. Enkele geven al decennia kleur aan het Heerlense uitgaansleven zoals Pelt, De Kromme Toeter, Bracke en D’r Klinge. De jongste aanwinst, het witte Glaspaleis, waakt imposant geblokt over het plein aan zijn voeten, stoer geholpen door de oude Pancratiuskerk met zijn spitse toren.

Shotjes
Bij binnenkomst noemt de jonge ober al onze naam en vraagt of hij onze jassen kan aannemen. Hartverwarmend welkom ook door de Gipsy Kings, die ons hun vrolijke flamencorock toezingen. Screens met vlammetjes en de geuren van de grill jagen de kou van buiten snel weg. Warm interieur met grote donkere koperen lampen en leren banken zodat je met groepjes kunt tafelen. Ook tafeltjes in een rij met sfeerlampjes erboven. Met zijn knusse zitjes en banken, behangen met grote witte vellen lijkt het restaurant op een exotische cave, deze avond vooral een womancave.

Sfeermaker
Kiezen kunnen we uit een hoog tafeltje aan de bar of een plekje tegenover de keuken. We kiezen voor de bar. Maar de stroboscoop schuin boven ons besproeit ons niet alleen met shotjes in allerlei kleuren, maar maakt ook dat onze hoofden al snel gaan gloeien als briketten uit een van die oude Oranje-Nassaumijnen. Geen probleem, geeft de attente bediening aan, snel wordt een net vrijgekomen tafeltje met riante zitbank afgeruimd. We snoepen verder van groene olijfjes en een mild pittige tomatentapenade, die we smeren op twee mopjes stokbrood uit een leren cirkelvormig korfje. Erbij drinken we een zonnige chardonnay en een wat flauwe Sauvignon van het huis. Vlot worden de voorgerechten gebracht door de vriendelijke jongeman met de amusante babbel - een volleerd entertainer en sfeermaker die bij alle tafels een glimlach teweeg brengt. Kan ook niet anders als je eens prins carnaval van Kerkrade West bent geweest.

Paso Doble
Spannend. Chorizo-manchego-kroketjes. Afgezien van het slappe korstje is het een smaakvol voorgerecht. In de salpicon (vulling) voeren de pittige chorizo en de zacht zoute manchego een opwindende paso doble uit. De licht bittere rucola en het zacht zuurtje van het gegrilde tomaatje zorgen met de crunchy pijnboompitten voor een opwindend samenspel van smaken. Een topper zeker in combinatie met het glas subtiele Sauvignon uit de Piemonte.

Patatas Bravas
D
e carpaccio is een kleine zoektocht naar het (flauw smakende) vlees. Dat zit verstopt onder een bladerdak van sla en kaasschilfers. "We zitten hier in een oude mijnstreek, hier houden ze van graven”, zegt de overkant. Met wat olie en zout uit de keuken krijgt het gerecht smaak.Glanzend en aanlokkelijk als een zeemeermin ligt de dorade op het bord. "Jammer dat de vis ietwat naar grond smaakt en het garnituur van prei, wortel en biet niet goed gaar is. En wat doet die spruit bij mijn vis? ”, fluistert de overkant, want geen lust om die supervriendelijke ober lastig te vallen met kritiek. "Heerlijk zijn wel die pittige patatas bravas”, glundert de gast.

Hollandse risotto
Royaal ligt mijn al voorgesneden steak op het bord. De pepersaus doet erg heftig zijn best om zijn naam waar te maken. Erbij wordt een ‘Hollandse risotto’ geserveerd. bereid met Hollandse gerst. Leuk bedacht, maar wel ervoor zorgen dat de gerst ‘al dente’ op tafel komt en diezelfde zacht zilte smeuïgheid krijgt als de grote broer uit Italië. Bij het nagerecht voor de overkant- koffie met cointreau- en thee voor mij besluiten we zeer zeker nog een keer terug te keren naar Smaak en Vermaak. ,,Super sfeer en bediening. Het vermaak is raak, een echte voltreffer. Nu de smaak nog.”