Farèn serveert feelgood-soep met een droom

  • Feel good-soep uit Perzië van Farèn Sallak.
Farèn Sallak vluchtte 20 jaar geleden uit Teheran naar Nederland. Ze werd maatschappelijk werkster. Nu wil ze gerechten bereiden, die mensen helpen gezonder samen te leven. Zoals haar ‘Abgooch’, een ‘feelgood’ soep uit Perzië.

Je kunt haar dolgelukkig maken met een paar haringen met uitjes. En met een echte wortele ratsj of anders wel met een stevige erwtensoep, waarin een lepel rechtop blijft staan. "Toen ik in 1997 vanuit Teheran naar Nederland kon komen, dacht mijn zus een grapje met me te kunnen uithalen. Ze zette me in Scheveningen een rauwe haring met uitjes voor. Maar ik vond het zalig. Ik kan er wel vier achter elkaar op”, zegt Farèn Sallak glimlachend.

Amandelvormige donkere ogen, die je geamuseerd en innemend aankijken. Ze staat in wat ze haar kooklaboratorium of culinair atelier noemt. Smalle ruimte. Te klein voor een eetcafé, net iets groter dan een afhaalbalie. Toch is de 50- jarige Farèn erin geslaagd haar ‘Wycker soep-sap-salade eethuisje’ een bijzondere sfeer te geven. Dankzij zorgvuldig gekozen krukjes, versieringen en accessoires. Je voelt je meteen thuis, vooral ook door de aangename rust, die van de gastvrouw uitgaat.

Uitlachen
Terwijl ze roert in de grote pan met ingrediënten voor haar Perzische feel good soep legt ze uit hoe ze in Maastricht terechtkwam. "Elf jaar was ik toen de Islamitische revolutie uitbrak”, zegt ze. Meer wil ze niet kwijt over haar land dat nu door ayatollahs wordt geregeerd. Haar moeder woont nog in Teheran - "een prachtige, nog altijd erg levendige stad”. In de Perzische hoofdstad was Farèn docente lichamelijke opvoeding.

Toen ze in 1997 naar Nederland wist te komen wilde ze haar beroep hier ook gaan uitoefenen. "Ik heb eerst bij Fontys mijn Nederlandse lesbevoegdheid gehaald”, zegt ze argeloos. "Ach, ik heb thuis altijd hard leren werken, ik wil net als mijn moeder sterk en onafhankelijk zijn.”

Achterstandswijken
Ze snijdt een bosje peterselie fijn. Maar de Randstedelijke schoolrealiteit was hard. "Jankend ging ik na de lessen naar huis. De leerlingen lachten me keihard uit om mijn rare Nederlandse zinnen.” Ze liet zich niet uit het veld slaan, integendeel, ze begon zich te verdiepen in de levens van haar leerlingen, die gekenmerkt werden door ongezond eten, weinig beweging en gebrek aan sociale contacten. "In vier jaar heb ik mijn bachelor maatschappelijk werk gehaald.” In Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Den Bosch werkte ze met kinderen in achterstandswijken. Ook in Maastricht, waar ze sinds drie jaar woont. "De laatste tijd vooral als zzp'er.”

Pure smaken
Zes maanden geleden besloot ze tot een verrassende carrièreswitch. "Ik ga me volledig wijden aan mijn kooklaboratorium.” Opmerkelijk want met koken had ze niet zoveel. "Het gaat er niet om of ik koken erg leuk vind. Ik wil mensen helpen om goed en gezond te leren leven. Met goed en gezond eten. Al heel mijn leven ben ik bezig met mijn welzijn-‘drievuldigheid’: voeding, beweging en ontmoeting.

Mijn keuken is mijn laboratorium, waar ik met recepten werk, die mijn droom helpen verwezenlijken. De meeste zijn vegetarisch of veganistisch, maar ik heb ook heerlijke gerechten met vlees zoals deze Abgooch met rundvlees.” Veel inspiratie put ze uit de veelzijdige Perzische keuken, die ze van haar moeder leerde. Perzisch comfort food met een warme ziel. "Sappen, soepen en broodjes nu, straks wil ik meer bieden, als het lukt om een betaalbare grotere ruimte te vinden.”

Noeshè gan
De Abgooch is klaar. De fotograaf staat al verlekkerd klaar. Maar eerst het ritueel. "We scheppen wat van de soep in een kommetje en soppen die op met brood. Daarna stampen we de gare groentes en brokjes vlees tot een zachte brei en daarmee besmeren we stukjes brood.” De fotograaf knikt en zegt "noeshè gan” - in zijn beste Google translate- Perzisch. "Smakelijk eten, betekent dat.”

 

 

 

INGREDIËNTEN
600 gr rundvlees
150 gr witte bonen
2 grote uien
2 theel kurkuma
1 theel peper
1 kilo verse tomaten of 2 blikken van elk 400 gr
500 gr aardappelen Griekse yoghurt of zure room

BEREIDING 
Alles bij elkaar in een grote pan doen, behalve de aardappelen en de yoghurt. Twee liter water toevoegen. Vier uur op een laag pitje laten trekken. Als het vlees goed gaar is, de aardappelen erbij doen. De aardappelen gaar laten worden, dan één lepel Griekse yoghurt of zure room toevoegen. Vul een kom of bord met de soep. Doe er gehakte peterselie over en druppel er wat olijfolie op. Serveer met een stukje stokbrood.

 

 

 

 

 

 

 

Door Ray Simoen