Een op de vijf bewoners van verpleeghuizen ondervoed

Afbeelding: ANP

Een op de vijf bewoners van verpleeghuizen lijdt aan ondervoeding, een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden.

Dat blijkt uit de Landelijke prevalentiemeting Zorgkwaliteit (LPZ) van de Universiteit Maastricht (UM).

Volgens specialist ouderengeneeskunde Jos Schols van de UM komt dit onder andere doordat de aandacht voor eten in instellingen de laatste jaren is verslapt. In 2006 bleek uit onderzoek van de UM dat een op de drie ouderen te weinig at.

Schande
Nederland sprak er schande van. Er kwamen nationale zorgverbeterprogramma’s, er werd hard gewerkt de voedingszorg te optimaliseren en de kwaliteit van het eten werd beter.

De verbeterprogramma’s zijn in 2012 gestopt en de verplichte kwaliteitstoets van de Inspectie voor de Gezondheidszorg verdween. Gaandeweg zijn de problemen rondom eten weer toegenomen.

Zorgzwaarte
De stijging is verder te wijten aan de zorgzwaarte van verpleeghuisbewoners: die is de laatste jaren hoger geworden. Daarnaast is de complexiteit van hun ziekte- en zorgproblemen zwaarder, aldus Schols.

De hoogleraar, lid van de landelijke stuurgroep Ondervoeding, ijvert voor structurele aandacht voor appetijtelijke voeding in de tehuizen. "Dit los je niet op door er meer inspectie op te zetten. Het is de verantwoordelijkheid van de instellingen, het zorgteam mét de dokter, familie en eventueel cliënten zelf. Maak van de drie eetmomenten op de dag een feest."

Knelpunten
Los van de UM heeft de Hotel Management School Maastricht gekeken naar de knelpunten van voeding en smaak in de zorg. Mensen vinden het eten onvoldoende lekker, aldus onderzoeksleider Peter Klosse.

Zorg is primair, het eten wordt gezien als een secundair proces, zegt hij. Volgens hem is er een kennis­tekort op dit vlak bij zorgmedewerkers en koks in zorginstellingen. Er is behoefte aan goede koks, is de overtuiging van Klosse die onderzoekt een koksopleiding voor de zorg in Limburg te starten.

Door Hennie Jeuken