Man kampeert voor stadskantoor om vergunning aan te vragen

Afbeelding: Harry Heuts

Peter Bartels (65) wil zijn woning splitsen. Om dinsdag als eerste een vergunning aan te vragen - voordat de max voor 2018 is bereikt - kampeerde hij een nacht voor het stadskantoor in Maastricht

Op een houten klapstoeltje heeft hij postgevat voor het Maastrichtse stadskantoor. Hij draagt een zwarte hoed en zwarte jas, die amper bescherming lijken te bieden tegen de snijdende wind. Om te voorkomen dat hij het koud krijgt, heeft hij twee grote tassen met dekens en slaapzakken meegenomen. Vastbesloten om hier, op straat bij Mosae Forum, de nacht door te brengen. Want Peter Bartels (65) wil hoe dan ook de eerste zijn die dinsdagochtend een aanvraag indient voor woningsplitsing. Er zijn slechts veertig vergunningen te vergeven voor het hele jaar. "En ik heb gehoord dat er architecten zijn, die in hun eentje al goed zijn voor die veertig."

Studentenstop
Het huisvestingsbeleid voor studenten van de gemeente Maastricht was de voorbije dagen uitgebreid in het nieuws. Met ingang van dinsdag geldt een studentenstop in 87 straten om de overlast aan banden te leggen.

Lees ook: Maastricht: 87 straten op slot voor studenten

Om te voorkomen dat er ook op andere plekken wrijvingen ontstaan door de populariteit van de UM onder (buitenlandse) studenten, is ook het beleid voor het splitsen en omzetten van bestaande woningen naar kamers of appartementen aan strenge regels gebonden. In totaal worden er 120 vergunningen verstrekt: 40 voor het splitsen van woningen, 40 voor het omzetten van woningen in kamers en 40 voor kamers en appartementen in monumentale niet-woongebouwen. De gemeente benadrukt dat die zogenaamde 40-40-40-regeling niet betekent dat er verder geen enkele studentenkamer bij komt in Maastricht. Zie de grote campuscomplexen als het Carré-, Bonnefanten-, Leeuwenborgh- en Eiffelgebouw.

Maxima
Voor particulieren geldt echter dat ze er op tijd bij moeten zijn als ze kamers willen gaan verhuren. Bartels weet er alles van. Hij verhuurt meerdere panden in de stad en wilde graag zijn eigen woning, een ruim appartement aan de Menno van Coehoornstraat, opsplitsen in twee woonunits. "Ik verblijf een groot deel van het jaar in Spanje, dus dat leek me een goed idee. Maar tot twee keer toe is mijn aanvraag afgewezen." Reden: op 1 juli waren de maxima voor woningsplitsing en -omzetting voor 2017 bereikt. Door deze maandag te overnachten voor het stadskantoor, wil hij voorkomen dat hij dit keer weer buiten de boot valt. Bij het afhandelen van de aanvragen wordt namelijk uitgegaan van het principe: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Bartels is dan ook verbaasd dat hij de enige is, die deze gure maandagavond al voor de deur staat. "Maar weggaan durf ik niet. Dan is straks alsnog iemand me voor."

Door Pascale Thewissen
Maastricht