Bussen naar Heerlense scholen 'volgestampt', leerlingen komen te laat

Scholieren op de drukke lijn 20.© De Limburger/Luc Lodder

De nieuwe dienstregeling van Arriva zorgt voor problemen bij Heerlense scholen. Schoolbesturen LVO Parkstad en SVO/PL hebben bij de vervoerder aan de bel getrokken voor een oplossing.

Merel Visscher

Het kost niet veel moeite bij de bushalte van lijn 20 schuin tegenover het Heerlense Grotiuscollege iemand te vinden die problemen heeft met de nieuwe dienstregeling van Arriva. Binnen een mum van tijd staat er een drom tieners om de verslaggever, met veel klachten. "De bus is volgestampt", "meestal rijdt hij gewoon door, mevrouw", "ik heb wel eens een uur bij de halte staan wachten" en "bijna iedereen hier is hierdoor al te laat op school gekomen."

Vreemde moveDe bus van en naar Bleijerheide, die zowel voor het Grotius als het Bernardinus stopt, zit sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling van Arriva voor en na schooltijd zo vol met leerlingen dat het problemen oplevert. Zodanig dat overkoepelend schoolbestuur LVO Parkstad (Grotius) en SVO/PL (Bernardinus) deze week onafhankelijk van elkaar een brief hebben gestuurd naar de vervoerder.

De nieuwe dienstregeling zorgt ervoor dat met name scholieren die vanuit het Heuvelland naar Heerlen komen een erg lange route moeten afleggen en vaak te laat komen, legt directeur Frank Schings van LVO Parkstad uit. "Een vreemde move van Arriva, die ons erg verbaast. Want het lijkt ons dat een centrumgemeente als Heerlen natuurlijk wel bereikbaar moet blijven voor mensen uit de omliggende dorpen."

OuderenBij de bushalte bij de Burgemeester Waszinkstraat staan vooral Grotiusleerlingen uit Bocholtz, Simpelveld en Kerkrade. Stan, Ester en Anne-Sophie (allen 15 jaar oud en uit Kerkrade) zien geregeld bussen voorbij rijden omdat ze al vol zitten. "Of we moeten een halte later uitstappen omdat het niet lukt er op tijd uit te komen. Dat is niet alleen voor ons een probleem, maar ook voor ouderen. Ik zie vaak oude mensen die er bij het ziekenhuis uit willen en dan een eind moeten teruglopen vanaf de volgende halte." Anne- Sophie "Enne: ze rijden echt héél hard. Zie je dan maar eens goed vast te houden in een volle bus."

VersterkingDe klachten zijn in ieder geval aangekomen bij Arrivia, vertelt een woordvoerster. Blijkbaar zit het euvel bij buslijn 21 richting Vaals die voorheen ook twee keer per uur op deze route reed, naast de vier keer dat lijn 20 langs komt. Lijn 21 rijdt echter sinds half december vorig jaar een andere route. "Nu de scholen weer van start zijn, wordt dit door Arriva gemonitord. Dit kan ertoe leiden dat we tijdens de spitstijden met versterkingsritten op lijn 20 zullen gaan rijden", zegt de woordvoerster.

Meest gelezen

Heerlen

Gemeenteberichten