Strijdbijl begraven over bouw hotel vliegveld MAA

De sloop van het hotel Tulip Inn op de luchthaven in 2014. Afbeelding: Annemiek Mommers

De provincie en de partijen die een hotel willen bouwen op vliegveld MAA gaan de vredespijp roken. Het proces dat binnenkort gevoerd zou worden over de bouwplannen is gestaakt, de betrokkenen gaan nogmaals met elkaar in overleg.

Dat bevestigen woordvoerders van de provincie en bouwbedrijf VolkerWessels. Beide partijen waren verwikkeld in een al lang slepende juridische procedure over de vraag wie het hotel mag gaan bouwen. Komende week zou een eerste zitting plaatsvinden bij de rechtbank.

120 kamers
ALDC, een samenwerking tussen VolkerWessels en Impeerium Projectontwikkeling BV, sloot in 2013 een intentieovereenkomst met de grondeigenaar MAA BV. Gesproken werd toen over een hotel met 120 kamers, een speelautomatenhal, een food court en 180 parkeerplaatsen. Afspraak was dat 1 januari 2015 begonnen zou worden met de ontwikkeling, later is die termijn met een jaar verlengd.

In 2014 nam de provincie het vliegveld over, MAA BV ging op in MAA BI (Beheer & Infrastructuur) en TCGI werd de nieuwe exploitant van het vliegveld. In 2016 kwamen ALDC en VolkerWessels met de Belg George Pantelis als ontwikkelaar van het hotel.

Parkeerplaatsen
In oktober 2016 meldde de provincie dat het geduld op was, dat het allemaal te lang duurde en dat er gesprekken met andere belangstellenden gingen plaatsvinden. Een van de struikelpunten was het aantal parkeerplaatsen. In een van de varianten werd gesproken van 400 à 500 plekken, maar dat botste weer met de wensen van de nieuwe vliegveld-exploitant TCGI. Begin 2017 liep het overleg vast en legde ALDC beslag op de bouwgrond.

Op welke wijze de ruziënde partijen elkaar nu toch weer gevonden hebben, is niet helder. Alle betrokkenen houden het bij de officiële verklaring: "Omdat beide partijen erop vertrouwen dat over de bouw in de komende maanden nadere overeenstemming wordt bereikt, zijn eerdere juridische procedures in overleg stopgezet". De gesprekken gaan binnenkort van start en als die goed verlopen gaat de bouw van het hotel dit jaar van start.

Door Sjors van Beek