Hennep-woonwagen in Venlo terecht door gemeente gesloten

Afbeelding: iStock

De gemeente Venlo heeft een woonwagen in Blerick terecht gesloten omdat er in de schuur hennep was gekweekt. De bewoner van de ‘hennep-woonwagen’ heeft deze week bij de Raad van State bot gevangen.

Volgens de Blerickenaar is hij té zwaar gedupeerd door de maatregel en staat die niet in verhouding tot het vergrijp. De hoogste bestuursrechter geeft hem nu ongelijk.

In juli 2016 trof de politie een niet-werkende hennepkwekerij aan in het schuurtje van een woonwagen in het subkampje in Blerick. Binnen stonden 209 bloempotten met potgrond/steenwol en wortel- en hennepresten. De burgemeester sloot daarop de woning voor negen maanden op basis van artikel 13b eerste lid van de Opiumwet.

Grote hoeveelheid
Volgens de gemeente wees het aantal bloempotten op een grote hoeveelheid hennep en dus bedrijfsmatige activiteit. Er waren geen bijzondere omstandigheden waardoor de woonwagen niet op slot zou kunnen gedraaid, aldus de gemeente. De bewoner was alleenstaand en kon, ook als hij elders moet wonen, gewoon contact met zijn kinderen houden.

De rechter vernietigde het besluit wegens een vormfout, maar liet de sluiting van de woonwagen wel in stand. De bewoner stapte daarop naar de Raad van State en vroeg in een kort geding om schorsing van de sluiting. Die werd toegekend: de man mocht begin 2017 voorlopig weer terug in zijn woonwagen, zo bevestigt zijn advocaat Jori Verstraten.

Kwekerij
Bij de Raad van State betoogde de man dat de hennepkwekerij nooit in gebruik is geweest. Derden zouden met tweedehands spullen hebben geprobeerd een kwekerij op te zetten maar dat was mislukt, aldus de Blerickenaar. Een waarschuwing was volgens hem genoeg geweest, mede omdat hij nooit eerder met drugs in aanraking was geweest. De woningcorporatie had vanwege de kwestie ook het huurcontract opgezegd, waardoor hij extra was gestraft.

Volgens de Raad van State was er sprake van een professioneel opgezette kwekerij waar zeker drie keer was geteeld, afgaande op de afdrukken van de bloempotten in de ondergrond. Venlo hanteert een streng beleid vanwege het Duitse drugstoerisme, en deelt maar weinig waarschuwingen uit. De Raad van State vindt dat ook in dit geval ‘niet onredelijk’. 

Lik-op-stuk-beleid
Advocaat Verstraten kondigt aan met de gemeente in overleg te gaan of de Blerickenaar daadwerkelijk weer uit zijn woonwagen moet. "Het gaat om lik-op-stuk-beleid. De vraag is of daar nog sprake van is als meneer na anderhalf jaar weer moet vertrekken”. 

Reactie gemeente
De gemeente Venlo heeft volgens een woordvoerder nog geen besluit genomen over hoe verder, nu de Raad van State heeft geoordeeld.

Door Sjors van Beek