Jocus deelt keurmerk uit aan Venlose cafés

Afbeelding: Dierk Hendriks

De Venlose horeca kan binnenkort bezoek verwachten van controleurs ('spienzer' in het Venloos) van vastelaovesvereniging Jocus.

In de periode tussen het Hofbal (27 januari) en Aswoensdag (14 februari) komen deze mystery guests kijken of een café voldoet aan de criteria voor het keurmerk Ut Jocus Venloosch Vastelaoveskefee.

De horeca is per brief geïnformeerd over wat woordvoerder Joep Schouren van Jocus een 'ludieke  actie' noemt. "We gaan niemand iets verplicht opleggen, maar  het gaat wel om de vraag we onze mooie Venlose vastelaovescultuur behouden.  

Social media
Via social media wordt carnavalvierend Venlo gevraagd waar een Jocuscafé aan moet voldoen. Denk aan raamschilderingen, muziek, vlaggen, banieren. Uit deze enquête rollen elf criteria waarmee de spienzers op pad gaan.  Schouren: "We streven niet naar  eenheidsworst, maar wel naar een Venlose Jocus-uitstraling. We willen in Venlo niet de ene skihut naast de andere."

Na het carnaval wordt bekend welke zaken het predikaat Jocus Venloosch Vastelaoveskefee hebben verdiend. Dat wordt zichtbaar met een schildje aan de gevel, ontworpen door de bekende illustrator Leon Peeters.  Enkele ‘winnende’ kasteleins mogen volgend jaar ook zitting nemen in de jury van de jaarlijks liedjesavond Opus Jocus.

176 jaar
Jocus viert in 2018-2019 een bijzonder jubileum. De oudste carnavalsvereniging van ons land bestaat dan 176 jaar (16x11). De ludieke actie is daar onderdeel van. Voorzitter Stefan Curvers van Koninklijke Horeca afdeling Venlo weet van het keurmerk. "Tof dat Jocus de cafés in de stad een warm hart toedraagt. Vastelaovend vieren, doe je samen. Het is goed dat Jocus de echte vastelaovescultuur wil behouden. " Curvers zegt al een aantal positieve reacties te hebben gehad. "Leuk idee, hoor ik van leden."

 

Door John Verstraelen