Onderzoek: 'Ivana al gewond voor val van balkon'

Afbeelding: Instagram

Ivana Smit had al letsel voordat zij van een balkon in Kuala Lumpur viel. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag van de forensische onderzoeken door patholoog Frank van de Goot.

Het Sittardse model overleed op 7 december vorig jaar na een val van een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

Bloeduitstorting
Smit had een bloeduitstorting op haar achterhoofd die was ontstaan voor de val. Ook had zij blauwe plekken op de binnen- en buitenkant van beide bovenarmen, dat kan duiden op vastpakken. Letseldatering moet uitwijzen op welk moment Smit dit heeft opgelopen. Van de Goot hoopt daar komende week meer uitsluitsel over te kunnen geven. 

Drugs
Ook is cocaïne in haar lichaam aangetroffen. Dat heeft zij al langer voor haar dood ingenomen. Verder troffen de onderzoekers ook de drugs PMM/PMMA aan, waarvan een combinatie met cocaïne dodelijk kan zijn. Zolang niet bekend is waar de middelen vandaan komen, wordt een misdrijf niet uitgesloten.

Lees ook: Ivana Smit wilde beroemd worden, ‘maar niet met haar dood’

Misdrijf
Advocaat Sébas Diekstra die de nabestaanden vertegenwoordigt: "Er wordt op dit moment nader onderzoek gedaan naar een aantal scenario’s. Daarbij tekent er zich op dit moment langzamerhand één scenario af waar derden een actieve rol in hebben gehad. Een potentieel misdrijf. In het belang van het onderzoek zullen wij de details hiervan nog niet bekendmaken."

Flatgebouw
Ivana Smit werd begin december naakt en levenloos gevonden op een balkon van een flatgebouw in Kuala Lumpur. Ze bleek de avond ervoor te hebben doorgebracht met een rijke Amerikaanse zakenman en zijn vrouw in een appartement op de 20e verdieping in de Maleisische hoofdstad.

Lees ook: Honderden mensen wonen uitvaart omgekomen model Ivana Smit bij

De Maleisische autoriteiten beoordeelden haar dood als een ongeluk. De familie geloofde dat echter niet en schakelde in Nederland hulp in om de waarheid aan het licht te brengen.

Letsel
Van de Goot liet eerder weten dat uit een eerder onderzoek bleek dat het letsel niet zonder meer past bij iemand die van grote hoogte is gevallen.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie begon eind december een oriënterend onderzoek naar de dood van Smit en bestudeert zowel het Maleisische als het Nederlandse autopsierapport.. Naar aanleiding daarvan wordt gekeken of er daadwerkelijk een strafrechtelijk onderzoek komt.

Door Redactie/ANP